Helyi közélet

2017.03.27. 09:51

Új otthonra lelt a hucul ménes Perkupán

Perkupa - Farkastámadás miatt telelt új helyen a ménes, a csikók maradnak.

Perkupa - Farkastámadás miatt telelt új helyen a ménes, a csikók maradnak.

Jósvafő a központja az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesének, bár a csődöröket és csődörcsikókat Szinpetriben szállásolják. Tavaly ősszel azonban kénytelenek voltak új téli szállást találni az állatoknak, mivel Jósvafőn az erdős területen a nekibátorodott farkasok megtámadtak egy csikót és csúnyán szétmarták az egyik combját.

Nagyon meg tudják hálálni a szeretetet.” Falucskai Gusztáv

– Szerencsére ebben a fajtában nagyon jól működik a védekezőösztön, és az egész ménes összeszaladt, így megfutamították a farkasfalkát. Itt a csikó, már szépen meggyógyult a lába – mutatja Falucskai Gusztáv a fekete-fehér tarka, ahogy ezt a változatot hívják, Jazmina lovacskát, amelyik szinte el sem szakad az anyja mellől. Pedig nem ketten bóklásznak csak a többhektáros, dombos területen Perkupa határában, hiszen néhány kivételével a teljes állomány, majd kétszáz hucul élvezi a szikrázó napsütést és legeli az éppen csak sarjadó füvet.

A terület Falucskai Gusztávé, a nemzeti park munkatársáé, aki felajánlotta, amikor eldőlt, a farkasok miatt költöztetni kell a ménest. A hucul egyébként is barátkozó fajta – kollégánk fényképezőgépét is lelkesen szaglászták, kóstolgatták – de Gusztávot úgy veszik körül, mint kölyökkutyák az ebédes tálat.

– Nagyon meg tudják hálálni a szeretetet, a hucultól nyugodtabb, emberközelibb fajta nincs is – magyarázza, miközben igyekszik minél többüket megsimogatni.

A hucul nagyon szívós, ridegen jól tartható fajta. Jellemző rá a nagy fej, más fajtáktól alacsonyabb, viszont nagy munkabírású, és étkezésében is igénytelenebb, miközben a táplálékot jobban hasznosítja fajtársainál. Málhás és sportlónak használták, használják.

– A sportpóniknál sokkal alkalmasabb gyerekek lovagoltatásához, ugyanis jobb az idegrendszere és könnyebben alkalmazkodik a gyerekekhez. Éppen ezért lovasterápiára is használjuk őket – ezt már Boros Krisztián, ménesvezető teszi hozzá.

Aki nemcsak vezeti, felügyeli, irányítja a ménes körüli munkát, hanem tanítja is az állatokat és fogathajtó­versenyeken vesz részt velük, méghozzá nagyon jó eredménnyel.

Célzottan

A jelenleg kétszáz fölötti lóból álló ménes elsődleges célja a génmegőrzés, ennek érdekében igyekeznek minél több helyről visszavásárolni a múlt század zivataros évtizedeiben „kimenekített” családok tagjait, hogy azokat újra itthon tenyészthessék. Jelenleg már célzottan párosítják a lovakat, hogy továbbvigyék a vérvonalakat. Tavaly 32 csikó született, idén 52 kanca van kijelölve fialtatásra. A huculokra hatalmas a kereslet külföldről is, de az értékesítésre kerülő állatokat – ha egy mód van rá – inkább határon belül adják el.

– A hétvégén már visszakerült 15, de lassan, ahogy bejön a jó idő, a ménes nagy része is költözik vissza Jósvafőre, hiszen beindul a lovas szezon, indulnak a lovas programjaink. A farkasveszély azonban még fennáll, ezért úgy döntöttünk, hogy a fialás és a csikók maradnak Perkupán – tudtuk meg Boros Krisztiántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában