Helyi közélet

2017.03.14. 15:04

Sertések, juhok és jércék Fulókércsen

Fulókércs - A fulókércsi közmunkaprogramban kiemelt szerepet kap a mezőgazdaság.

Fulókércs - A fulókércsi közmunkaprogramban kiemelt szerepet kap a mezőgazdaság.

Fulókércsen szorgos emberekkel találkoztunk a falu több pontján is. Egy szín alatt fürge kezű asszonyok morzsolták a kukoricát. Átellenben, az istállóban férfiak takarították az állatok alól az almot, majd jött az etetés ideje. A kis csodamasina, azaz ahogy a fulókércsiek hívják, a „Robimix” (igazából egy kis traktor) épp pihent az udvaron, de különben van dolga bőven, mert nemcsak az önkormányzat által használt földeken teljesít szolgálatot, amióta itt a jó idő, hanem a magánkertekben is. Mata Imre polgármester azt mondta lapunknak, így szeretne segíteni az embereknek. Az úgynevezett kultivátorozást (gépi kapálást) az önkormányzat mindenkinél elvégzi, aki feliratkozik, méghozzá teljesen ingyen. Ennek aztán van is eredménye, mert a fulókércsiek 95 százaléka megműveli a kertjét.

A közkonyhára

Az önkormányzatnak jelenleg 3 hektár saját földje van, 7-et még használhatnak szívességből, így szinte minden konyhakerti növény megterem a faluban, ami aztán jól jön a közkonyhán. Mata Imrétől megtudjuk, jelenleg 45 ember dolgozik a mezőgazdaságban közfoglalkoztatás keretében, de egyébként több mint 100 közmunkásuk van, közöttük úgynevezett „idegenlégiósok” is, akik Fájban és Szalaszenden laknak.

Az önkormányzat istállójában sertések, juhok és szárnyasok növekednek, szaporodnak. A polgármester csak egyvalamire panaszkodik: kevés a szaktudással rendelkező közmunkás. Mert aki ért valamihez, az jó fizetésért elmegy dolgozni a nagy városokba vagy Szlovákiába.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában