Helyi közélet

2017.03.20. 09:56

Rögtön a zongorát választotta Valdemár

Miskolc - Még csak 10 éves, de már ott van az ország legjobb kis zongoristái között.

Miskolc - Még csak 10 éves, de már ott van az ország legjobb kis zongoristái között.

Végső Valdemár Norton, azaz Valdi még csak 3 és fél éve tanul zongorázni, de máris országos versenyeken szerepel sikeresen, és a televíziós, komolyzenei tehetségkutató, a Virtuózok válogatójára is behívták már. Nem is egyszer. Legutóbb azonban a miskolci virtuózok közé választotta a Reményi Ede Kamarazenekar, így ő is az egyik szólistája lehetett a március 4-ei közös hangversenynek. Valdi csendes, komoly „fiatalember”, mindössze 10 éves, de a zenéről, a zongorázásról, a koncertekről és fellépésekről szívesen mesélt lapunknak.

Hétköznap napi egy órát zongorázok, hétvégén többet." Végső Valdemár

Úgy fogalmazott, a kamarazenekarral nagy élmény volt játszani, de ugyanakkor kihívást is jelentett számára.

– Nagyon kellett figyelni a zenekarra, hogy mikor kell belépnem, és hogy jó tempót indítsak el. Végig alkalmazkodtam a zenészekhez. De úgy érzem, jól sikerült a koncert – értékel a kis zongorista.

Szép hangja van

Édesanyja, Bíró Erika meséli el, hogyan esett fia választása a zongorára.

– Még egészen kicsi volt Valdi, amikor észrevettem, hogy a játékhangszerek nagyon érdeklik őt, és zenei hangokat, ütemeket varázsol ki belőlük. De az is kiderül, hogy nagyon jó zenei hallása van. Nagycsoportos volt az óvodában, amikor beírattam őt szolfézsra. Sok koncertre elvittem Valdit. Tudatosan, hogy megismerje a hangszereket. Ő végül a zongorát választotta. Hogy miért éppen azt, nem tudom, a férjem gitárt szeretett volna.

Valdi azonban számos érvet hoz fel a zongora mellett:

– Ennek a hangszernek nagyon szép hangja van, és zongorára írták a legtöbb darabot. De az is tetszik, hogy zongorán sok szólamot lehet egyszerre játszani. Amikor elkezdtem zongoraórákra járni az Egressy Béni Zeneiskolába, rögtön jól ment. Gyakorolni is szeretek. Hétköznap napi 1 órát zongorázok, a hétvégén kicsit többet – árulja el Valdi.

Megtudjuk azt is, hogy Chopin és Hacsaturjan a kedvenc zeneszerzői. Előbbinek az A-moll keringőjét, utóbbinak a Zenei kép című művét játszotta nemrég a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában rendezett megyei zongoraversenyen, ahol első díjat kapott, sőt a Hacsaturján-darab előadásmódjáért különdíjjal jutalmazta a zsűri.

Külön, majd együtt

Valdi az országos versenyeken is szép eredményeket ér el. 2015-ben az Országos Ferenczy György Zongoraversenyen 3. lett, 2016-ban Nyíregyházán, a 14. Országos Zongoraversenyen szintén 3. helyezést ért el. Ezek persze csak a legrangosabb megméretések.

– Szeretek versenyezni – jelenti ki Valdi. – Örülök a jó eredménynek és hogy ott lehetek a legjobbak között. Hozzáteszi: sokat köszönhet zongoratanárának, Bódi-Máté Ágnesnek, aki nagyon kedves. Az általa ajánlott műveket először bemutatja és utána jön a komoly munka.

– Először megtanulom külön a jobb és bal kéz szólamait, amikor ezeket már tudom kotta nélkül, akkor jöhet együtt a két kéz – vázolja a fiú.

Édesanyja megjegyzi: a tanárnő nagyon sokat áldoz szabadidejéből is Valdi tanítására. Versenyek előtt külön­órákon készíti fel a sikeres szereplésre.

A kis zongorista nemcsak a versenyekre gondol, hanem a jövőre is. Nemrég felvételizett a Herman Ottó Gimnázium 8 osztályos képzésére, és sikerült bejutnia. Pedig otthon nem is nagyon gyakorolt a felvételire, a gimnázium előkészítőjére járt csak. Nagy álma azonban az, hogyha elvégzett minden iskolát, zongoraművész és zongoratanár lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában