Helyi közélet

2017.03.07. 16:35

Már az első nap nagy volt a forgalom a Bagolyvárban

Miskolc - Kinyitott új, ideiglenes helyén a Petőfi Sándor Könyvtár.

Miskolc - Kinyitott új, ideiglenes helyén a Petőfi Sándor Könyvtár.

Jegyeket, bérleteket, könyvtári könyveket legyenek szívesek előkészíteni ellenőrzésre – akár ezt is bemondhatná a villamos Miskolcon, a felső-majláthi végállomáson, hiszen a megújult Bagolyvár épületében lelt ideiglenes otthonra a Petőfi Sándor Könyvtár. Hétfőn a nyitás után igencsak nagy volt a forgalom, pedig csupán egy hétig kellett nélkülözniük a szolgáltatást a könyvtárba járóknak.

Négy hónapig

Ahogy arról már beszámoltunk, a Nagy Lajos király útján található intézmény nemcsak kívülről, de szolgáltatásokban is megújul. A könyvtárfelújítás a Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja című TOP-projekt keretében valósul meg, ennek költsége eléri a 940 millió forintot. Olyan elemeket tartalmaz, mint például a II. János Pál pápa tér kialakítása, az e mellett található közúti híd megújítása vagy éppen egy kávézó a Vár utcában. Az intézmény felújítása a napokban indul el.

A Bagolyvár épületét a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-vel közösen használja a könyvtár. A földszinten kapott helyet a hírlapolvasó, az emeleten pedig a könyvtári helyiség.

– Nagyon jó, hogy most itt vannak, csak le kell szállni a villamosról. Most csak vissza­hoztam könyveket, sietek, hogy elérjem visszafelé a következő járatot – mondja mosolyogva egy hölgy öt-hat könyvvel érkezve és szalad is tovább.

– Az állománynak egy részét, mintegy ötezer kötetet sikerült ide áthozni, de a teljes állományunk hozzáférhető könyvtárközi kölcsönzéssel, ahogy eddig is. Minden csütörtökön kihozzuk ide a kért könyveket – mondta el dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Hozzáteszi, 120 napra tervezik az ideiglenes helyen működést, reményeik szerint a nyár végén már a szokott helyen, de megújult épületben fogadhatják a látogatóikat.

Tartalommal megtölteni

– Nagyon korszerű és barátságos ez az épület, sok a természetes fény. Kisebb, mint a régi helyünk, de az átmeneti időre megfelel, és jó, hogy tartalommal tudtuk megtölteni. A terveink szerint egy folyóirat-olvasót hosszú távon is üzemeltetünk majd itt – avatott be az elképzelésekbe az igazgató.

A könyvek lejárati határideje már az új helyre szólt, és igyekeztek mindenkit időben tájékoztatni arról, hogy hol lesz a következő hónapokban megtalálható a könyvtár.

A Nagy Lajos király utcai épület negyven éve nem volt felújítva, így megérett a beruházásra. Az energiahatékonysági program keretében a fűtés, a villamossági rendszer, az épület külseje újul meg, illetve akadálymentessé válik, de szeretnék pályázat keretében a belsőt és a bútorokat is megújítani a jövőben.

– Ez a könyvtár a kultúra szempontjából meghatározó a városrészben, így azt szeretnénk, ha még nagyon sokáig működhetne – tette hozzá dr. Prokai Margit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában