Helyi közélet

2017.03.16. 08:43

„Nemzeti ügyekben nem lehet pártkülönbség”

Sajószentpéter - Közösen ünnepelt a megyei közgyűlés és Sajószentpéter városa.

Sajószentpéter - Közösen ünnepelt a megyei közgyűlés és Sajószentpéter városa.

A Kulturális és Szabadidőközpontban dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere köszöntőjében felhívta a figyelmet az összefogásra, a szabadság és a függetlenség szeretetére.

Megyénk jeles személyiségei

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke megnyitójában Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeményét idézve kiemelte, hogy „nagy dolgot vittek véghez őseink 1848. március 15-én is, vértelen forradalommal megdöntötték az abszolutizmust, visszaszerezték a nemzet függetlenségét”. Az elnök emlékeztetett rá, hogy megyénk olyan jeles személyiségeket adott a hazának, mint Kossuth Lajos, Szemere Bertalan, Palóczy László. Kitért Sajószentpéter szülöttére, Lévay József költőre is, aki Szemere titkára volt a szabadságharc alatt, majd később Borsod-vármegye főjegyzője és alispánja, igaz hazafi.

A történelem lehetőségei

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy minden nép kap a történelemtől lehetőséget arra, hogy ne megtűrt, szegény rokonként tekintsenek rá, hanem édes testvérként. Vannak, akik tévesen azt mondják, hogy a magyarok csak panaszkodnak és tartják a markukat. Pedig ez nem igaz. Március 15-e megértéséhez Kossuth Lajost hívta segítségül, aki kijelentette, hogy nemzeti ügyekben nem lehet pártkülönbség a polgárok közt.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában