Helyi közélet

2017.03.31. 07:56

Így zavarta el a betörőt Ica néni

Korlát - A rabló pénzt akart, de az asszony felkapta a botját, és a fiatal­emberre támadt.

Korlát - A rabló pénzt akart, de az asszony felkapta a botját, és a fiatal­emberre támadt.

A 86 éves Solti Ferencné Ica néninél betörő járt március közepén. Az idős asszony azonban nem ijedt meg, felkapta a szoba sarkában álló botját, és azzal támadt az idegenre. A pénzt követelő rabló végül zsákmány nélkül távozott, azóta elfogta a rendőrség. Ica néni egyáltalán nem volt boldog, amikor meglátogattuk őt korláti otthonában, mert mint mondta, csöppet sem szereti a nyilvánosságot, és nem örül, hogy most majd szerepel az újságban. De azért végül kötélnek állt, és elmesélte annak a félelmetes estének a történetét.

Ott állt valaki

– Korán lefekszem mindig. Aznap azonban, mintha megéreztem volna, hogy valami nincs rendben, felkeltem, hogy ellenőrizzem, bezártam-e az ajtót. Hát azt látom, hogy valami sapkás ember áll ott. Azt hittem, hogy az egyik rokonom az. Kinyitottam az ajtót, de akkor ő már tolt befelé, be akart jönni. Hirtelen azt sem tudtam, mit csinálok, csak felkaptam a botot az ajtó mellől, és rátámadtam. A fiatalember, mert az volt, kicsavarta a kezemből a botot, megfogta a jobb karomat, jól megrázogatott és azt kiabálta, hogy adjam oda a pénzt – meséli Ica néni, és mutatja vékonyka karját, amin még mindig ott vannak a támadás nyomai. Valószínűleg nemcsak rázogatásról volt szó. – A betörő végig úgy fordította az arcát, hogy ne lássam, de végül a dulakodásban leesett a sapkája, akkor felismertem, hogy az egyik utcánkban lakó, 30 év körüli fiatalember az. Ekkor biztosan megijedt, hogy felismertem, és eliszkolt. Pénzt hiába keresett volna, mert nincs nálam, csak annyi, amennyi kenyérre kell – idézi fel a történteket az idős asszony. Hozzáteszi:

– Hogy miért is tartom a botot az ajtó melletti sarokban? Nem tudom, de jó, hogy ott volt.

Nem először

Ica néni azt is elmeséli, hogy a támadás napján boltzáró bulit tartottak a faluban, ugyanis bezárt a település egyetlen boltja. Valószínűleg ott bátorodhatott fel a fiatalember annyira, hogy betörjön hozzá.

– Aztán kiderült, hogy már nem először járt nálam a pénz miatt. Március elején, amikor hazaértem a templomból, nyitva találtam az ajtómat. Láttam, hogy valaki kinyitogatta a szekrényem ajtajait, és turkált az ágyamban. Akkor még volt a lakásban pénz, de a betörő nem találta meg. Egy dobozban tartottam a könyveknél, biztosan nem gondolta, hogy abban lehet. Azóta nem tartom itthon a megtakarított pénzem. Pedig kell a jövő évi tüzelőre, arra gyűjtök. Azt már nyáron meg kell venni – mondja az előrelátó Ica néni.

Kérdezzük tőle, nem fél-e ezek után.

– Nem vagyok én félős! Még soha nem támadtak meg, ez volt az első eset – jelenti ki az idős asszony.

Forrás: RTL Klub

Pedig teljesen egyedül, magányosan él. A férje már 20 éve meghalt, gyerekei nincsenek. Kutyája sincs, csak négy macskája, akik szorgalmasan fogdossák az egereket és a patkányokat. A rokonai szokták meglátogatni, és a szomszédok. Ica néninek telefonja sincs. Azt mondja, ki nem állhatja, mert sokáig volt a boldogkőújfalui tüdőkórházban portás, ahol sose volt nyugta a telefontól.

– Ha utánam dobnák, akkor sem kellene – tréfálkozik.

Főzni már nem főz magának, hoznak neki szociális ebédet. De azért mindig akad tennivaló. Bár a kertjét már nem ő, hanem a rokonai művelik, de a szőlőt készül megmetszeni. Sokat hallgatja a rádiót. Régebben nagyon szeretett regényeket olvasni és tévézett is, de ma már hamar elfárad a szeme.

Nagy szegénységben

Ica néninek eszébe jutnak fiatalkori évei.

– Édesapám korán meghalt, az édesanyám egyedül nevelte tovább az 5 gyereket, bizony, nagy volt a szegénység. Nekünk, gyerekeknek korán el kellett mennünk dolgozni. Nekem is már 16 évesen munkakönyvem volt. Jöttek sorba a munkahelyek. A püspökség konyháján dolgoztam Hejcén, majd az erdészetnél, aztán Miskolcon a cement­iparban, pékségben, kórházban. Munkahelynek mindig lennie kellett. Aztán férjhez mentem, Boldogkőváralján laktunk, majd hazajöttünk Korlátra. Én itt születtem, ebben a házban – tekint végig régi, szegényes parasztházán az asszony.

Elmeséli, támadója azóta előzetes letartóztatásban van. Göncön a szembesítésnél találkozott vele, beismerte, hogy ő tört be hozzá kétszer is.


Korlát – Bottal esett támadójának egy 86 éves néni a Borsod megyei Korláton. A férfi ki akarta rabolni, azzal fenyegette, hogy agyonveri, ha nem adja oda a pénzét, ő azonban ellenállt.


Encs, Korlát - A rendőrség őrizetbe vette azt a korláti férfit, aki ki akart rabolni egy helyi nőt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában