Helyi közélet

2017.03.10. 10:22

Hárommilliárd forint a miskolci foglalkoztatásra

Miskolc - Paktumszervezet alakult Miskolcon: összekapcsolják a munkaerőt a munkáltatóval.

Miskolc - Paktumszervezet alakult Miskolcon: összekapcsolják a munkaerőt a munkáltatóval.

Sokat tettünk eddig is, de még több kell – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere a város foglalkoztatási paktumszervezetének csütörtöki alakuló ülését. A megyeszékhely ugyanis közel hárommilliárd forintos uniós és kormányzati támogatást nyert el arra a foglalkoztatási programra, amelynek célja, a munkaerőhiány orvoslása.

– A támogatást a miskolci önkormányzat, a Miskolc Holding Zrt. és a megyei kormányhivatal konzorciumban nyerte el – ismertette az alpolgármester. – Az összeg pedig a foglalkoztatás növelésére fordítható. Tisztában vagyunk azzal, a gazdasági növekedés szempontjából kulcskérdés, hogy a megfelelő számú, megfelelő képzettségű munkaerő rendelkezésre álljon. Idén januárban 5,1-es volt a munkanélküliségi ráta Miskolcon, ez azt jelenti, hogy a tavalyi eredményhez képest 6200-zal csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Egyrészt ennek örülni kell, hiszen egyre több embernek egyre jobb fizetésért van munkája Miskolcon. Másrészt, ez gátat szabhat a növekedésnek, éppen ezért a foglalkoztatási paktum ezt szeretné orvo­solni.

Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, Budapest után Miskolcon vesznek részt legtöbben a szakképzésben. Kiemelte ebben a Miskolci Egyetem és a felnőttképzési központ szerepét. „A foglalkoztatási paktum egyik fontos célja a széles körű együttműködés a már városunkban megtelepült cégekkel, illetve az új vállalkozásokkal is” – fogalmazott az alpolgármester.

A paktumszervezet elnökének Szélyes Domokost, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági tagját választották meg. Lapunknak elmondta, a programban minden miskolci vállalkozás részt vehet, hiszen akár a későbbiekben is lehet csatlakozni a szervezet munkájához. Erre lehetőséget biztosít a paktumiroda is, ahová a munkakeresők, illetve a cégek jelentkezését is egyaránt várják.

A programon belül mi lesz a miskolci önkormányzat, illetve a holding feladata? – kérdeztük. „A munkaerő toborzása, kiválasztása, bér- és bérköltség-támogatás. A munkában a kormányhivatal is partner lesz, többek között ők indítják majd a szükséges képzéseket” – válaszolta Szélyes Domokos. Hozzátette: Miskolcon olyan a munkaerőhelyzet, hogy szükség van ilyen közvetítőszerepre.

A munka most kezdődik

A foglalkoztatási program öt évig tart majd, ezalatt több mint kétezer álláskeresőt szeretnének elérni. Célcsoportjuk: alacsony iskolai végzettségűek, 25 év alattiak, 30 év alatti pályakezdő diplomások, GYES-ről, GYED-ről visszatérők, gyermeküket egyedül nevelők, megváltozott munkaképességűek és a roma nemzetiségűek. Mindezt már Dányi Éva, a projekt vezetője sorolta lapunknak, azt is, hogy a csütörtökön megalakuló paktumszervezethez eddig 24 miskolci cég csatlakozott.

Cél: integrálni

„A célunk az, hogy bármelyik célcsoporthoz tartozó munkaerőt integráljuk a munkaerőpiacra, ezzel segítsük őket, illetve a gazdaság szereplőit. Tanácsadásokat szervezünk az álláskeresőknek, ahol többek között az önéletrajzok megírására, de magára a munkakeresésre is szeretnénk megtanítani őket. A paktumszervezet igazából kapocs a munkáltató és munkavállaló között” – fogalmazott a projektvezető.

A képzések kapcsán hangsúlyozta, olyanokat indítanak majd, amire szükség van a munkaerőpiacon. „Ma lezárult a projekt előkészítő szakasza, most kezdődik a megvalósítás, a munka” – tette hozzá Dányi Éva.

„A holdingtól kaptunk felkérést, hogy vegyünk részt a programban, amelynek célja, hogy a passzív munkanélküli állomány is elérhető, munkára fogható legyen” – ezt már az egyik cég képviselője mondta. Hangsúlyozva: „Csökken a munkanélküli állomány, és ezzel együtt csökken azok száma, akik munkára foghatók. De amennyiben a város és a kormányhivatal képzéseket indít, fejleszti a passzív réteget, elérhetővé teszi őket a vállalkozások számára, az nagy segítség a cégeknek is.”

Beilleszkedni

A cég képviselője arra is kitért, hogy széles körű a munkaerőhiány, betanított munkásokat is nehéz találni, olyanokat, akik tudnak írni, olvasni és nem utolsósorban beilleszkedni egy munkahelyi közösségbe. „De ha már a konzorcium látja majd, hogy a cégeknek mire van szükségük, és ilyen irányú képzéseket, fejlesztéseket valósítanak meg, annak meglesz az eredménye” – vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában