Helyi közélet

2017.03.07. 14:24

Csak várhatnak a szülők, ha segítségre szorulnak

Alsózsolca - Nem az alsózsolcai autista kislány az egyetlen, aki nem tud iskolába járni.

Alsózsolca - Nem az alsózsolcai autista kislány az egyetlen, aki nem tud iskolába járni.

Két hete számoltunk be annak az autista kislánynak a kálváriájáról, aki – bár nagyon szeretne – nem tud iskolába járni. A gyermeket egy civil szervezet támogató szolgálata hordta iskolába és haza, azonban a szolgálat megszűnt, a családnak pedig sem autója nincs, sem megfelelő anyagi körülményük, hogy megoldják a szállítását. A kislány pedig betegsége okán nem tud buszra szállni, mert pánikba esik az idegen emberek között.

Csak egy hétig

Első cikkünkben arról számolhattunk be, hogy bár végleges megoldás egyelőre nincs, de jólelkű olvasónk vállalta, hogy márciusban megoldja a gyerek szállítását, reggel az édesanyjával együtt behozta őket Miskolcra, majd az ebédidejében hazavitte őket. Egy hete még az édesanya boldogan mesélte: a kislány újra mosolyog és nagyon jól érzi magát. Az öröm azonban rövid életű volt, önfeláldozó olvasónknál ugyanis pénteken tüdőgyulladást diagnosztizáltak, így betegszabadságon van. A kislány tehát hétfőn ismét otthon maradt.

– Nagyon el vagyunk keseredve, hiába fordulunk bárhová, az önkormányzathoz, a gyermekjóléti szolgálathoz, a civil szervezetekhez. Jobb esetben elmondják, hogy várólistára kerültünk, rosszabb esetben pedig válaszra sem méltatnak – mondja a kétségbeesett anyuka.

Pedig a kislány szeret iskolába járni és tanulni is, jól fejleszthető. Az anyuka így amellett, hogy a gyerek teljesen magába fordul, ha nem mehet iskolába, azt is fájlalja, hogy lemarad azokról a fejlesztő foglalkozásokról, amelyek pedig létszükségletek lennének számára. Hozzáteszi: tud egy másik családról is, akik korábban szintén azzal a szolgálattal jártak iskolába, amelyik őket is szállította, és ahol a gyerek azóta ugyancsak otthon van.

Egyeztetés kellene

A Szimbiózis Alapítvány Miskolcon hosszú évek óta működtet támogató szolgálatot, elnökük, Jakubinyi László azt mondja, régóta fennálló problémáról van szó.

– Tudunk a kislányról, tavaly október óta várólistán van nálunk, sajnos tízen vannak előtte. De utána is vannak szép számmal. Négy autóval szállítunk az egész megyében, a szolgáltatásunkra napi nyolc órára kapunk támogatást, de csak a szállítás során 12 órát mennek az autók, és nemcsak gyerekeket szállítunk, hanem fogyatékkal élőknek segítünk ügyes-bajos dolgaik kapcsán. A különbözetet pedig senki nem finanszírozza nekünk – mondja.

Az elnök hozzátette: tavaly nem sikerült pályázatot nyerniük, idén újra próbálkoznak, ami létkérdéssé válik, ugyanis két autójuk is abban a korban és állapotban van, hogy őszre le kell őket állítani. Öt éve a támogatás másfélszerese volt az ideinek, miközben a szolgáltatásra egyre nagyobb az igény.

– Öt éve mondjuk, hogy az érintetteknek le kellene ülni egyeztetni. Felmérni, hogy hány gyerekről van szó, kit honnan kellene szállítani. Tudni kellene, hogy a megyének vagy a járásoknak van-e ebben kötelezettsége, és természetesen mögé kellene tenni a megfelelő támogatást. De nem történik semmi – jegyzi meg Jakubinyi László. Van ugyan néhány település, aki szerződés keretében finanszíroz ilyen szolgáltatást, de nincs egész megyét érintő koncepciója a sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő gyerekek szállításának.

Keresik a megoldást

Kerestük az Éltes Mátyás Általános Iskolát, ahová a kislány jár, itt azt a választ kaptuk, hogy csak a tankerület jogosult nyilatkozni. Dr. László István, a Klebelsberg Központ Miskolci Tankerületi Központjának vezetője kérdésünkre azt válaszolta: az ügy megoldása érdekében eddig is több szakmai szervezetet kerestek meg, társhivatalokkal folytattak egyeztetéseket, felvették a kapcsolatot a miskolci önkormányzattal is. A tanuló iskolába szállításához olyan engedéllyel rendelkező partnert kell találni, amely a speciális igények ellátását igazoltan biztosítani tudja. A megfelelő szolgáltató kiválasztása jelenleg is folyamatban van.


Iskolába szeretne járni az alsózsolcai autista lány

Alsózsolca - Példás összefogásnak köszönhetően egy hónapra megoldódott az alsózsolcai család gondja, és újra tud iskolába járni az autista kislány.

Videó: Nem tud eljutni az iskolába az alsózsolcai autista kislány

Alsózsolca, Miskolc - December óta nem jár iskolába egy autista kislány, mert nincs jármű, ami elvinné. Édesanyja Alsózsolcán neveli, innen nem tudják megoldani a bejárást, nincs rá pénzük. Az anya szerint a kislány azóta minden nap sír, mert hiányzik neki az iskola.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában