Helyi közélet

2017.03.05. 18:46

Aggteleki Nemzeti Park: hosszú távú megőrzésük, fenntartásuk fontos feladat

Aggtelek, Jósvafő - Az Aggteleki Nemzeti Park egyedülálló földtani értékekkel bíró terület.

Aggtelek, Jósvafő - Az Aggteleki Nemzeti Park egyedülálló földtani értékekkel bíró terület.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) 306,7 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásban részesül a Világörökség részét képező barlangok, jelentős földtudományi értékkel rendelkező mesterséges üregek védelmére és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilág megőrzésére: ennek megfelelően kezdetét veszi az ANPI területén a KEHOP projekt megvalósítása.

Helyreállítás, megelőzés

Az Aggteleki Nemzeti Park egyedülálló földtani értékekkel bíró terület, amelyek közül a barlangok kiemelkedő, nemzetközileg is elismert jelentőségűek, unikális formakinccsel és gazdagsággal. Hosszú távú megőrzésük, fenntartásuk alapvető fel­adat, védelmük azonban nem csupán a háborítatlanság biztosítására terjed ki, hanem a kialakult esetleges károk helyreállítására, valamint a további károkozás megelőzésére is.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi feladatai körében működési területén védi és őrzi a karszt jellegzetes felszíni formáit, a barlangrendszereket, a ritka erdő- és állatállomány-típusokat, a hegyi kaszálókat és mocsárréteket, valamint ezen élőhelyek természetes növény- és állatvilágát és a táj kulturális értékeit. Biztosítja továbbá a tudományos kutatásokhoz szükséges természeti feltételeket, és szolgálja a természeti értékek oktatási-ismeretterjesztési célú bemutatását.

Összhangban a hazai természetvédelem stratégiai célkitűzéseivel, a projekt célja a természetvédelmi kezelést igénylő Natura 2000, védett, valamint fokozottan védett természeti területek ökológiai potenciáljának megőrzése. Ennek érdekében az igazgatóság az élettelen természeti értékek – barlangok, bányák, mesterséges üregek – és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilág megőrzését, rehabilitációját szolgáló infrastrukturális fejlesztést valósít meg. A kivitelezési munkálatok 2017 áprilisában kezdődnek, a projekt várhatóan 2018 októberében fejeződik be. A tevékenységek 12 helyszínen valósulnak meg, többek között a volt tornaszentandrási vasércbányában, a Meteor-, a Béke- és a Baradla-barlangokban. A beavatkozások kizárólag természetvédelmi és balesetvédelmi szempontokat szolgálnak.

Amit megvalósítanak

A projekt keretében eltávolítják a barlangidegen műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat, stabilizálják az omlásveszélyes vagy eltömődött barlangbejáratokat; több barlang esetében az ott élő denevérpopulációt figyelembe véve felújítják a barlangi lezárásokat, végül a biztonságos közlekedés, barlangi munkát szolgáló felújítások és egyéb tevékenységek valósulnak meg. A beavatkozások eredményeként a barlangokban biztonságos lesz a közlekedés, amely hozzájárul a természeti értékek további megismeréséhez, segíti a kutatómunkát. A fejlesztésben szereplő helyszínek különleges élőhelyek, ugyanis telelő- és szaporodóhelyei számos denevérnek. A szén-dioxid-koncentráció csökkentésével, az átszellőzés biztosításával, a bejáratok denevérbarát lezárásával, illetve azok felújításával a denevérek újabb háborítatlan élőhelyekhez juthatnak. A barlangokban az elöregedett, elavult műtárgyak eltávolításának, azok felszínre hozatalának nemcsak esztétikai jelentősége van, hanem a rozsdamentes létrák beépítése, új útvonal, illetve a biztonságos közlekedést elősegítő járófelület kialakításával hosszú évekre, akár évtizedekre megelőzhető a további károkozás. Ezzel egy időben lehetővé válik, hogy a sérült képződmények újra fejlődni, regenerálódni tudjanak, a természet elkezdje helyreállítani önmagát.

ÉM


Értékmentő, értékőrző

A most megvalósuló értékmentő és értékőrző projekt eredményeként a Világörökség részét képező barlangok, illetve bányavágatok, fejtési üregek mint sérülékeny és értékes élőhelyek megőrzését, fenntartását biztosítja az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában