Helyi közélet

2017.03.19. 16:27

A vígságot adó

<em>Egy villamosmegállónyira lakunk a Népkerttől. Ha sokan tujáznak, elkerülhető a kalauz. Ez ötven fillér tiszta haszon. A duplájáért két emberes gombócot kapok a park előtti fagylaltostól. Az öreg Bagaméri-fazon gálánsan méri a tölcsérest. Igyekszik túladni a reggeli portékán. Az esti szürkületre frissel várja a moziba igyekvőket.</em> Szántó István írása.

Egy villamosmegállónyira lakunk a Népkerttől. Ha sokan tujáznak, elkerülhető a kalauz. Ez ötven fillér tiszta haszon. A duplájáért két emberes gombócot kapok a park előtti fagylaltostól. Az öreg Bagaméri-fazon gálánsan méri a tölcsérest. Igyekszik túladni a reggeli portékán. Az esti szürkületre frissel várja a moziba igyekvőket. Szántó István írása.

A Vigadót a rendszerváltás menti meg. Akad néhány lelkes lokálpatrióta tervező, építész...”

A Népkert a belváros tüdeje. Még temetők, sportpályák és földszintes, valaha jómódú polgárok lakta házak határolják. Ki gondolná, hogy akad egy eszement várospusztító, aki szétszaggatja ezt az ősfákkal teli erdőséget? Délelőttönként a zsibongó óvódásoké a park csupa vasból álló játszótere. Jó néhányszor magam is ott lógok, kibekkelem a matekdolgozat-írást. Ennél jobb, csendesebb búvóhelyet nem is találhatnék. Sose vagyok egyedül. A Népkert centruma a sejtelmesen misztikus Vigadó. Nagy, vörös téglás, bizonyára szebb napokat is látott épület, sok lőrésnyi ablakkal. A napos oldalában kockás abroszos asztalokkal teli vendégcsalogató terasz. A főnök, Dobó Zoli a DVTK neves focistája. Az épület körül is pezseg az élet. Szürkületig pattognak a teniszlabdák, majd kezdődik a szúnyogos vetítés a szabadtéri kinóban. A lombos fák árnyékában minden pad foglalt. Ennél romantikusabb, légyottra alkalmas hely sehol sincs a belvárosban.

Azután az aulába is bejutok. Először mint koca pingpongozó, később mint játékvezető. Itt edzenek hétfőtől péntekig a MÉMTE asztaliteniszezői. Jó a csapat, Farkas Anna és testvére, Teri kitűnő formában vannak. A női és a férfi gárda szárnyal az NB1-ben. Itt játszik Molnár Anna, Kolos Anna, Grigási Emőke, Kozma Ilona, Rosenfeld Erika és a testvére, Kati. A férfiaknál Dubéczi Zoltánnak, Engi Gábornak, Nevelits Lászlónak és Egervári Jánosnak bérelt helye van az Észak-Magyarország sportoldalán. Mázlijuk van, Korpádi Árpád, az egyesületet fenntartó Borsod Megyei Állami Építőipari Vállalat gazdasági vezetője vérbeli sportrajongó. Napközben a nagyteremben a birkózók és az ökölvívók edzenek. Este viszont öt vagy hat asztalon ütik, verik, pofozzák a kaucsuk labdát. A fölöttük izzó reflektorok fénye csak a zöld asztalra vetít. A lepusztult táncterem szélei, sarkai félhomályosak. Ott a helyük a nézőknek és a labdaszedőknek. Májusban szervezik a Bíró Sándor Emlékversenyt. Ezen debütálok játékvezetőként. Napi 30 forintért legalább nyolc meccset vezetek. Kifogom a legizgalmasabbat. A döntőben Faházi Janika és Jónyer István egymás ellen küzd. Janika bohóckodik. Távol az asztaltól véd. Ellenfele egy pöccintéssel beejti a labdát a háló mögé. Janika nem habozik, beszalad, felugrik az asztalra, és csuklóból leüti. Döntenem kell. Kellene. Habozom. Égek, mint a rongy. Szloboda Pista bácsi, a szövetség főtitkára súgja meg, hogy ez bizony nem szabályos. Legfeljebb csak látványos. Cirkuszi mutatvány.

Sokat keringek a mindig izzadtságszagú nagyteremben. Az új sportcsarnokban rendezett ipari vásárok idején ez már a Népkert szégyenfoltja. Lelakott, pusztulófélben van. Hiába kozmetikázzák. Életveszélyessé válik, lelakatolják. Egy időben már az elbontását is fontolgatják.

A Vigadót a rendszerváltás menti meg. Akad néhány lelkes lokálpatrióta tervező, építész: Kelemen István, Puskás Péter és Fata György, akik feltárják a magányos épület múltját. Maguk sem akarják elhinni, hogy még az ezredforduló előtt néhány esztendővel sikerül felújítani a romos Vigadót. Ismét lehet bálozni, újra nyithatják a teraszt a gesztenyefák árnyékában. Az Adler Károly és Hajós Alfréd tervezte épület minden részletében igazi közösségi hely lesz. A bálteremtől a galériáig és a toronyszobákig a békebelinek nevezett, régmúlt idők szellemét sugározzák. Ahová mindig is azért járunk, hogy bút felejtsünk, jól érezzük magunkat.

És így lett újra vígságot adó, népkerti Vigadónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában