Helyi közélet

2017.03.16. 15:52

A Pilvaxban maci kakaóztak a márciusi ifjak miskolci „utódai”

Miskolc - A forradalmárok útvonalát járták be a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola diákjai az ünnepségükön.

Miskolc - A forradalmárok útvonalát járták be a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola diákjai az ünnepségükön.

Elfoglaljuk a nyomdát, hol van Landerer? – léptek be a fiatalok a nyomdára hajazó terembe. Arról is tájékoztatták az ott dolgozókat, hogy kitört a forradalom, és ők szeretnék kinyomtatni a 12 pontot. De fontosnak tartották hangsúlyozni azt is: kivívják a sajtószabadságot.

Februártól a Magyar vagyok című programunk zajlott. Molnárné Kertész Ildikó

Valahogy így cselekedhettek a márciusi ifjak is 1848 tavaszán, az ő történetüket próbálták elmesélni a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola diákjai keddi ünnepségükön. Az iskolában megelevenedtek a március 15-i helyszínek: Pilvax kávéház, Landerer és Heckenast nyomda, Táncsics börtöne és a Nemzeti Múzeum kertje. Minden egyes állomáson interaktív műsor, látványos díszletek várták a diákokat. A Pilvaxban még maci kakaó és sütemény, valamint édesség is jutott az óvodásoknak, és persze a teríték sem lehetett más ezen a napon, mint nemzeti színű.

Projekthónap

– A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola több éve folytat projektoktatást – kezdte Molnárné Kertész Ildikó intézményvezető. – Évente két projekthónapot rendezünk, ahol különböző témákat dolgozunk fel a hagyományostól eltérő módon, és minden tantárgyban igyekszünk megtalálni azt a témát, ami a projektünkhöz kapcsolódik. Februártól a Magyar vagyok című programunk keretében diákjaink foglalkozhattak a magyarságukkal, megismerkedhettek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel. Ennek a projektnek a zárása volt a keddi rendhagyó ünnepi műsor, ahol a forradalmi események helyszíneit járhatták végig a tanulók. Az ünnepség végén fellépett a Szimfónia programban létrejött iskolai zenekar és a citeraszakkörösök is.

Az intézményvezető szerint a tanulók jobban megjegyzik a történelmi eseményeket, ha saját maguk is szerepelnek benne, ha részesei az eseményeknek. Ezt erősítették meg Tóth Szabolcs és Szamkó Edit Vivien hetedikes diákok is, akik a Pilvax kávéházi történésekben kaptak szerepet.

„Innen indultak a márciusi ifjak, itt szerveződött a forradalom. Mi ezt játsszuk el, és a végén egy verset mondunk, Petőfi Sándor Feltámadott a tenger című költeményét” – mondták.

12 pont

Egy pár osztályteremmel arrébb Landerer nyomdájába tekinthettünk be. A nyomdagépek mellett diákok álltak, és lehetőség volt arra, hogy a közönség is beálljon nyomdásznak. Így került Petőfi Sándor neve egy fehér lapra, na és persze a 12 pont is.

Együtt énekelték a dalt

A miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola, Óvoda, Szakképző Iskola, Középiskola és Kollégium keddi ünnepi műsorában Táncsics Mihály kiszabadítását is eljátszották a diákok, majd, mint 169 évvel ezelőtt, a fiatalok átvonultak a Nemzeti Múzeumhoz, ami most a tornateremben kapott helyet. A rendhagyó ünnepség tetszett a diákoknak, hiszen az egyes állomásokon maguk vezényelték az eseményeket, fogadták a vendégeket. Az ünnepség végén pedig együtt énekelte az iskola az Oláh Ibolya előadásában ismerté vált Magyarország című számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában