Helyi közélet

2017.03.18. 18:24

A forradalom és a ma hősei Szirmabesenyőn

Szirmabesenyő - Forradalmi emlékezés és fotókiállítás Szirmabesenyőn.

Szirmabesenyő - Forradalmi emlékezés és fotókiállítás Szirmabesenyőn.

„Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hazánk történelmének nagyszerű és dicsőséges időszaka, a polgári átalakulás elindítója, kezdete és máig ható példája” – fogalmazott a szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskolában megtartott ünnepségen Huszti Gábor, a nagyközség polgármestere. A település életében hagyomány, hogy a nemzeti ünnep alkalmából megemlékeznek az egykori eseményekről, a hősökről és áldozatokról. A hagyomány tiszteletére, továbbvitelére biztatott Huszti Gábor köszöntőjében.

A múlt példája

Az önkormányzat és az iskola által közösen szervezett ünnepségen részt vett Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője, aki köszöntőjében példaként állította a jelen embere elé azokat a magyarokat, akik 1848-ban példát adtak tettre készségből, a haza szeretetéből és abból, hogy az ország függetlenségének megőrzéséért minden áldozatra készek.

Az ünnepi köszöntőket követően a házigazda általános iskola 6. osztályos tanulói adtak műsort Bossányi Márta felkészítő tanár irányításával. A műsor után az ünneplő közönség 1948-as nóták kíséretében átvonult a művelődési házhoz, ahol megkoszorúzták Petőfi Sándor emléktábláját.

Az ünnepi délután fontos része volt, hogy a magyar sajtó napja alkalmából a Művelődési Ház és Könyvtárban Kor-tükör-képek címmel megnyílt fotóriporter kollégánk, Ádám János fényképfelvételeiből készült kiállítás, amelyet lapunk főszerkesztője, Kiss László ajánlott a közönség figyelmébe. Kiállított alkotásaival fotóriporterünk egyfajta párhuzamot vont az 1948-as hősök és a mai hétköznapok hősei között.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában