Helyi közélet

2017.02.07. 08:14

Zártkerti ingatlanra nem lehet visszaépíteni a leégett miskolci házat

Miskolc - Kezdhetnék az építkezést, de nincsenek meg az engedélyek.

Miskolc - Kezdhetnék az építkezést, de nincsenek meg az engedélyek.Január elején egy óra alatt égett le teljesen Halász Imréék 180 négyzetméteres családi háza. A tűz hajnalban ütött ki, még szerencse, hogy Imre felesége felébredt a füstre, riasztott mindenkit, így idejében ki tudtak rohanni. Tízen laktak a házban, mert a feleség húgát és annak 3 gyermekét is befogadták. Mindenük odaveszett, a ruhák, a háztartási gépek és a vállalkozáshoz szükséges szerszámok, gépek is. Történetüket januárban megírtuk. Halász Imre akkor elmondta, legnagyobb szükségük építőanyagokra lenne, hogy minél hamarabb újraépíthessék a házukat. Felkereste a mályi téglagyárat és egy építőanyag-kereskedést, akik rögtön segítettek is.

Köszönünk minden segítséget, amit eddig kaptunk. Halász Imre

Illetve segítenének, ha meglenne az új ház építési engedélye. Ennek megszerzése azonban most úgy tűnik, szinte lehetetlen.

Zártkert

Halász Imre vázolta reménytelen helyzetüket: amikor megvásárolták az Epres utcai telket, azon egy kisebb ház állt. Ezt az évek során bővítgették. Most azonban, hogy a házuk leégett, nem kapnak az önkormányzattól építési engedélyt családi ház méretű építményre, épp azért, mert nem belterületen fekszik a telek. Imre kérelmet nyújtott be Miskolc főépítészéhez, hogy nyilvánítsa az önkormányzat a telket belterületté, de eddig választ nem kapott. Levelet írt dr. Kriza Ákos polgármesternek is, de erre sem érkezett válasz, sorolja Imre. Mint mondja, összesen 4 telket kellene belterületté nyilvánítani, mert előttük 3 üres MIK-es terület fekszik, utána következik az övék. Az utcában van közvilágítás, a házban pedig volt víz és villany. Ő nem látja akadályát annak, hogy megtörténjen az átminősítés.

Kérdeztük mi is a miskolci önkormányzatot, hogy van-e valamilyen akadálya a belterületté nyilvánításnak, de egyelőre nem kaptunk választ.

Segítettek

Halász Imre elmondta azt is, azért azonban hálás az önkormányzatnak, hogy kaptak egy szükséglakást az Avason 3 hónapra, amit kétszer lehet hosszabbítani. Most 8-an laknak itt, 3 felnőtt és 5 gyerek. A héten újra elkezd dolgozni, bár eddig csak egy fúrógépet sikerült szereznie kölcsönbe. Reménykedik, hogyha megint lesz bevétele, akkor újra tud gépeket, szerszámokat vásárolni. Imre egyébként köszön minden segítséget, amit eddig kaptak.

A Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet, a Mentor szakképző iskola fenntartója anyagi támogatást nyújtott Imre unokaöccsének, aki az iskola tanulója. Ő is abban a házban lakott, ami leégett. Sebjan Farkas Zsolt, a gyülekezet lelkésze lapunknak elmondta: van egy keretösszegük arra az esetre, ha valakinek segítségre lenne szüksége. Nemcsak a leégett ház miatt segítettek, hanem azért is, mert Halász Imre összes gépe megsemmisült a tűzben, ami nélkül nem tudja újraindítani a vállalkozását. Hozzátette: a Biblia is azt üzeni, hogy a szeretet a legfontosabb a világon, és az iskolában is ezt a szellemiséget szeretnék terjeszteni.

Ez történt

„A ház mellett volt a kazánházunk, ott keletkezett a tűz, három perc alatt lángra kapott a tető. Rögtön ébresztettük a gyerekeket, mezítláb, egy szál gatyában szaladtunk ki a házból. Próbáltuk oltani, de esélytelen volt. Hamarosan az egész tető lángokban állt. Mire kiértek a tűzoltók, a könnyű szerkezetes háznak már a fele a tűz martaléka lett. A mínusz 18 fokban a szemben lakó szomszédjuk fogadta be őket, különben megfagytak volna” - idézte fel a január eleji tűzesetet Halász Imre.

Faanyag még kellene

Halász Imre elmondta azt is, ha meglenne az építési engedélyük, akkor el tudnák kezdeni az építkezést, hiszen a falakhoz szükséges építőanyagot megkapnák. Lenne tégla, kefni és beton. Tetőhöz való faanyaguk még nincs, de cserepet már ígértek nekik, bár ez még bizonytalan. Ha nem sikerül a telkük belterületté nyilvánítása, akkor új telket kell vásárolniuk. Lenne is egy eladó, de az 3 millió forintba kerül.


„Próbáltuk oltani, de teljesen esélytelen volt” - Egy óra alatt hamuvá lett mindene a miskolci családnak

Miskolc - Két család lakott abban a miskolci házban, ami porig égett múlt szombaton. Mezítláb szaladtak ki a mínusz 18 fokos hidegbe, nehogy bent égjenek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában