Helyi közélet

2017.02.26. 13:45

Tízéves az Átjáró!

<em>Nehéz ezt elhinni, egyrészt mert alig pár esztendőnek tűnik csak az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület alapítása óta eltelt évtized, másrészt, ha a teljesített projektek, a felvállalt ügyek, az elkészült weboldalak és blogok, a megjelent kiadványok és sikeres rendezvények összességét nézzük, feltehetjük magunknak a kérdést: hogyan fért mindez bele tíz évbe</em>…

Nehéz ezt elhinni, egyrészt mert alig pár esztendőnek tűnik csak az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület alapítása óta eltelt évtized, másrészt, ha a teljesített projektek, a felvállalt ügyek, az elkészült weboldalak és blogok, a megjelent kiadványok és sikeres rendezvények összességét nézzük, feltehetjük magunknak a kérdést: hogyan fért mindez bele tíz évbe

Első rendezvényünk a falvak problémáját (elnéptelenedését, demográfiai-gazdasági gondjait) kutató Kertek Alatt Fesztivál volt 2007-ben Gömörszőlősön, számos filmbemutatóval, kapcsolódó beszélgetésekkel és zenei programmal. Ezután megmaradt a vidék fejlesztését illető törekvésünk, kutatások-felmérések, kisebb-nagyobb projektek formájában.

A hangsúlyosabb irányt Miskolc jelentette: a helyi identitás formálását, a kulturális örökség megóvását, a helyi értékek népszerűsítését tűztük ki célul, egyfajta alkalmazott társadalomtudományi-városantropológiai szemlélettel (vagyis a szemléletformálást, ha úgy tetszik, a beavatkozást felvállalva). Az „Acélváros” problematika mellett nagy hangsúlyt kapott Pereces, a néhai bányatelep, majd a történelmi Avas és a belváros (néhány elhagyatott épülete és köztere, mint például az avasi pincesorok, a kilátó, a volt Kossuth mozi vagy a Weidlich-udvar).

Átfogó elképzelésünk, hogy a közösségi tudatban a város megjelenése és története átértékelődjék, a kiábrándult és pesszimista képzetek helyére frissebbek, a szellemi-kulturális örökség máig élő elemei kerüljenek – túllépve immár a nehézipari összeomlást követő traumán.

A megélénkülő, újraéledő avasi pincesorok és kilátó, a helyi értékekről szóló online kvízjáték, a vasgyári és perecesi virtuális tanösvény létrehozása, az egykor Miskolcon forgatott Utánam, srácok! tévésorozat, de akár a kama játék népszerűsítése, elterjesztése mind-mind ilyen elem. Ahogyan a város közelmúltjának privát története is éltető elixír, amennyiben érthetővé és emberközelivé válva megismerhető afféle alternatív várostörténetként.

Kutatások, kiállítások és ismeretterjesztő kiadványok követték egymást, iskolai élményórák és interaktív vetélkedők, táborok, médiaműhelyek, színpadfelújítás (Pereces), aztán tudományos igényű tanulmányok, kisfilmek és dokumentumfilmek, vagy éppen webnaplók, internetoldalak és online játékok, modellek készültek. Az átjárós fesztiválok, városi túrák, közösségi akciók, padfestés, faültetés és szemétszedés, filmvetítések és nyilvános beszélgetések, flashmobok és egyéb kezdeményezések révén kerültünk be mind jobban Miskolc köztudatába. Mindez komoly csapatmunkában valósult meg, sok-sok aktivista és önkéntes részvételével.

Különféle projektek követték tehát egymást az Egyszer volt hol nem volt Acélvárostól az Utánam, srácok! címűig. Közben a KAMA nevezetű programsorozat részeként a vidéki helyszínek sorában ismét feltűnt a Kertek Alatt Fesztivál, méghozzá Varbón (2014–2015–2016-ban is itt rendeztük meg); idén Bükkszentkeresztre tervezzük.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert bátorításból, pozitív visszajelzésből sem volt hiány: óriási megtiszteltetésként éltük meg 2014-ben azt, hogy oktatás, képzés, szemléletformálás kategóriában az Europa Nostra fődíját nyerte el az Átjáró! 2015-ben pedig az Év Civil Szervezete díjat kaptuk meg Miskolc várostól.

Több partnerünk is idén jubilál: az Avasi Borút Egyesület és a MŰÚT folyóirat szintén 10, a Dialóg Egyesület 15 éves lesz. A közös évforduló jegyében velük együtt, több közös programmal készülünk a 2017-es évre.

Az egész esztendőt az évfordulónak szenteljük: terveink szerint lesznek kamakupák, Kertek Alatt, illetve Utánam Srácok Fesztivál, olvasnivalók a Privát félmúlt Miskolcon sorozatban, társadalomtörténeti kutatások a Vasgyárról, a diósgyőri fociról és egyebekről, tematikus városi túrák és ezek alapján íródó útikönyvek.

A hivatalos születésnapi rendezvényt február 25-én, szombaton tartjuk: délután 2 órakor egy jubileumi kama­kupával kezdünk a Földes Ferenc Gimnázium tornatermében, majd pedig kerekasztal-beszélgetés, tombolahúzás és kvíz következik 6 órától, a Városház téri Grizzly klubban, 8-tól az Ágiplusz zenekar játszik.

Szerzőnk az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában