Helyi közélet

2017.02.23. 19:52

Széles e vidéken ez az első szakács tankonyha, ami most nyílt a Drótban

Miskolc - Az Észak-Magyarországi Régió első szakács tankonyhája nyílt meg szerdán Miskolcon, a Drótban.

Miskolc - Az Észak-Magyarországi Régió első szakács tankonyhája nyílt meg szerdán Miskolcon, a Drótban.

Úgy gondoltuk, hogy a szakács szakma képzésében egy picivel többet szeretnénk nyújtani – mondta Barkóczi István, a City Hotel Miskolc tulajdonosa a szerdai megnyitón. – Ez is az a szakma, ahol nagyon nehéz megtartani a képzett fiatalokat, hogy magas szintű konyhai feladatokat tudjanak ellátni. Ehhez jött a tankonyhaötlet kollégáimtól, mivel fő célunk az, hogy a fiataloknak – akik mind a négyen itt vannak – minél hamarabb megkezdjük a képzésüket és kiemeljük őket egy olyan közegbe, ahol megpróbálunk minden oktatási és technikai tudást átadni gyakorlatban. Ezzel van egy célunk: közülük mi is magunkhoz tudjunk csábítani majd a Drótba. Reméljük, ezt a szép szakmát nem viszik külföldre, hanem idehaza fogják kamatoztatni tudásukat.

Tátrai István, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója – mint mondta – picit irigykedve nézett szét, hiszen minden új és modern a tankonyhában.

– Új és korszerű képzőhely indulásának lehetünk a tanúi – mondta. – Ugyan a miskolci Szentpálinak is van tankonyhája, azonban egy ilyen tankonyha létrejötte a mi tanulóink lehetőségeit bővíti egy külső gyakorlati képzőhelyen.

Családias, maradna

– Sosem szerettem volna szakács lenni, ám nőből vagyok, ezért szeretek főzni és mindig irigykedem az ilyen modern konyhákra – ezt már Dudás Tiborné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára mondta. – Büszke vagyok minderre, hiszen a City Hotel Miskolc tulajdonosa példát mutat más gazdálkodó szervezetnek is, hogy meg kell teremteni azt a környezetet, azt a lehetőséget, ahonnan olyan végzősök kerülnek ki, akik a pici igényeknek megfelelnek.

Komáromi József séf a köszönet szavai után azt emelte ki: bízik abban, hogy lesz folytatása a Drót tankonyhájának másutt is, mert kell a fellendülés ebben a szakmában, majd szó szerint is megtette – „megvágta” – az első hagymavágást a konyhában.

– Jó lehetőség ez – jelentette ki Bihari Zsófia, aki a Szentpáliban szakács tanuló és ebben a félévben a Drót tankonyhájában lesz gyakorlaton. – Ez a konyha családias, jó itt lenni. Ha letelik a félév, szeretnék itt maradni.

A tankonyha nem mellékesen az Észak-Magyarországi Régió első szakács tankonyhája, ahol egyszerre 4 főzőhelyen sajátíthatják el a tanulók a szakácsképzés alapjait. A 9. évfolyam felkészítése a szintvizsgára, valamint a 10–11. évfolyam külső gyakorlati helyszíneként segítheti az új tankonyha a diákok szakmai fejlődését.

A beruházás értéke elérte az 5 millió forintot.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában