Helyi közélet

2017.02.23. 20:11

Segítség, ha az ötlethez már csak a pénz hiányzik

Miskolc - Ötleteket díjaznak, támogatnak, egy a kikötés: legyen valami társadalmi hatása.

Miskolc - Ötleteket díjaznak, támogatnak, egy a kikötés: legyen valami társadalmi hatása.

Az Erste Bank a társadalmi hasznosságú szervezetek számára januárban pályázatot ír ki, amellyel – egy Európa uniós támogatásnak köszönhetően – a tervezettnél több, közel 60 társadalmi vállalkozást is segíthetnek. Hogy miről is szól a pályázat, kik vehetnek részt rajta, milyen feltételekkel, erről szerdán tartottak információs napot Miskolcon, a Batyu-Téka Étteremben. Azért ott, mert az éttermet működtető Szimbiózis Alapítvány is tagja a pályázatokról döntő tanácsadó testületnek.

A bank továbbra is fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást." Jakubinyi László

Kétszáz év

Mint a keddi rendezvényen kiderült, a Seeds program egy verseny, amely erőforrásokat kínál. Bank áll mögötte, de a program mégsem alapvetően csak a pénzről szól. Jakubinyi László, az alapítvány elnöke elmondta, az Erste Bank kétszáz évvel ezelőtt a társadalmi problémák megoldására jött létre, ma is egy alapítvány a pénzintézet tulajdonosa, amely továbbra is fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást. Olyannyira, hogy forgalmuk 25 százalékát ilyen célokra fordítják – ismertette Jakubinyi László. Hozzátette: a Szimbiózis hét éve dolgozik a bankkal, a tanácsadói testületben segítik a munkájukat.

Az információs napon a programot koordináló szakmai partner ügyvezetője, Bakó Csaba tájékoztatta az érdeklődőket. Elmondta, az Erste Csoport 2011-ben indította good.bee néven első társadalmi vállalkozás-fejlesztési programját, és a hat év tapasztalata az, hogy még a jelentős mérlegfőösszegű civil alapról induló társadalmi vállalkozások is nehezen jutnak el önerőből addig a felkészültségig, hogy továbbfejlődésükhöz már „csak” a pénz hiányozzon. Ezt felismerve született a Seeds program az Erste Group bécsi irodájában arra a problémára, hogy miként lehet eljuttatni az életképes társadalmi vállalkozói kezdeményezéseket odáig, hogy már csak a pénz hiányozzon. És azok közül, akik idáig el tudnak jutni, a legígéretesebbeket a program egy induló összeggel lendületbe is hozza, hogy egyről a kettőre jussanak.


Márciusig pályázhatnak

Szakmai partnerként sikerült az IFUA Nonprofit Partnert megnyerniük – velük 6 éve dolgozik az Erste –, és közös pályázattal EU-forrást is sikerült bevonni. Akiknek van egy jó ötlete, március elejéig adhatják be pályázatukat. Előreláthatólag áprilisban döntenek a pályázatokról. Bővebb információt a https://www.erstebank.hu/extras/ersteseeds/index.html oldalon találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában