Helyi közélet

2017.02.20. 17:54

Polgárőr alapképzési programot tartottak Szalaszenden

Szalaszend - A Polgárőrség nélkül nincs közbiztonság, nincs bűnmegelőzés.

Szalaszend - A Polgárőrség nélkül nincs közbiztonság, nincs bűnmegelőzés.

Az Országos Polgárőr Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség szervezésében Polgárőr Alapképzési Programot tartottak a hétvégén Szalaszenden. Az alapképzésen előadóként részt vett dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Csóra György, az OPSZ általános elnökhelyettese, Borsod megyei elnök, dr. Antal István r.ezredes, az Encsi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Tóth István, Szalaszend, és több szomszédos település polgármestere, valamint a polgárőr egyesületek vezetői, tagjai.

Dr. Túrós András ismertette a Polgárőrség történetét megalakulásától napjainkig, küldetését, valamint a Polgárőrségről szóló törvény legfontosabb előírásait. Kiemelte, hogy a polgárőrök által vállalt önkéntes, ingyenes közösségi munka, a társadalmi felelősségvállalás az emberek, a lakosság, a települések közbiztonságáért a legnemesebb emberi cselekedetek közé tartozik. A Polgárőrség bebizonyította létjogosultságát, ma Magyarországon a Polgárőrség nélkül nincs közbiztonság, nincs bűnmegelőzés.

Dr. Antal István r.ezredes az Encsi Járás, a hozzá tartozó települések bűnügyi, közbiztonsági helyzetét elemezte, tájékoztatást adott a bűnözés új kihívásairól, a bűnmegelőzés aktuális kérdéseiről. Elismerően szólt a polgárőr-egyesületekkel való hatékony együttműködésről, a közös szolgálatellátások hasznosságáról, eredményességéről.

Megbecsülés és tisztelet

Csóra György megyei elnök a polgárőr-szolgálatellátás elméleti és gyakorlati oldalát ismertette a közterületen, s a külterületen. Praktikus, gyakorlati ismereteket kaptak a polgárőrök, melyeket a szolgálatuk ellátása során a különböző élethelyzetekben hatékonyan tudnak alkalmazni. Hangsúlyozta a többszintű képzés, ismeretszerzés fontosságát.

Dr. Tóth István polgármester a polgárőrökkel szemben támasztott lakossági és önkormányzati elvárásokról beszélt. Többek között a kommunikációról, külső megjelenésről, hitelességről fogalmazott meg általános és konkrét elvárásokat. Megbecsülés és tisztelet kell, hogy övezze azokat az embereket, akik a szabadidejüket, pihenőidejüket áldozzák fel a közösség érdekében.

Végül dr. Túrós András vezetésével konzultációra került sor, s okleveleket adtak át a program résztvevőinek.

ÉM-SZI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában