Helyi közélet

2017.02.16. 14:11

Nem kell álmodozni egy éjen át, ha bulit robbant a Happy Gang

Miskolc - A Miskolci Kocsonya Farsangra érkezik egy buli erejéig a kilencvenes évek sikercsapata.

Miskolc - A Miskolci Kocsonya Farsangra érkezik egy buli erejéig a kilencvenes évek sikercsapata.

„Hadd érezzem, hadd vétkezzem veled, kérek egy kulcsot a szívedhez”. 1996-ban ezt a refrént hallgathattuk meg a legtöbbször a rádiókban, hiszen a legtöbbet játszott nótája lett az évnek. De a Happy Gangnek olyan dalai uralták még a kilencvenes éveket, mint a Sokáig voltam távol, a Fiatal szerelem, a Boomshaka, a Lógatom a lábam, a Minő guminő vagy a Lopják a dzsekimet és a Szent karácsony. Sőt, ezek a dalok a fiatalabb generációk előtt sem ismeretlenek, hiszen a Happy Gang köszöni szépen jól van, olyannyira, hogy szombaton a Szinva teraszon csinálnak majd fergeteges bulit a Miskolci Kocsonya Farsangon.

Sikert sikerre

A banda karrierje 1993-as indulással datálható, amikor az iskolai zenekar lemezszerződést kapott. Cory (Paréj Zoltán), Vitamin (Móré András) és Mohaman (Meggyes Roland) robbanásszerű népszerűségét nem csak annak köszönhette, hogy első albumukról, a Zimme-zummról három dal is slágerlistás lett, hanem annak is, hogy ők voltak az első hazai szereplői a Bravo Love Story elnevezésű, BRAVO Ifjúsági Magazinban futó fotós képregénynek. 1999 végéig töretlenül futott a fiúk szekere, több ezer fellépést tudhattak maguk mögött, megjelentettek hat korongot és halmozták az elismeréseket. Ennek ellenére felfüggesztették 2000-től a közös munkát és mindenki a saját karrierjét kezdte egyengetni. 2011-ben indult újra a Happy Gang „újkori” élete, de már a szólóban rappelő Moha nélkül. Újra állandó fellépői lettek a legnagyobb fesztiváloknak és 2013-ban a Budapest Parkban ünnepelték élő nagy koncerttel a húszéves fennállásukat.

Újra reflektorfényben

A banda pedig a mai napig sem állt meg, sőt igyekeznek lépést tartani a rajongókkal, a zenei piaccal és a változó körülményekkel, mindig tovább fokozva a ritmust. Bulijaik „messze földön híresek”, így valószínűleg a kocsonyafarsangon sem fog unatkozni a közönség.

– Minden tekintetben rekorddöntés volt a 2016-os év, fellépések számában és a hangulati fokot nézve is. Ez nem is csoda, hiszen öt év munkája van benne, mondhatom, hogy megvalósult az, amit elképzeltem. Ugyanakkor korábbi zenésztársammal zenészkarrieri és morális kereszteződéshez is értünk, így 2017-től én viszem tovább a Happy Gang lendületét, én lettem a ceremóniamester – meséli lapunknak Cory.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyedül állna a színpadon, hiszen továbbra is zenésztársak segítik, ugyanakkor némi változást eredményezett a felállás megváltozása, ahogy mondja, több dalt is áthangszerelt. Persze a 2017-es műsor egyébként is változott volna, mert Zoli erősen maximalista és mindig azon dolgozik, hogy újabb lendületet kapjon a zenekar és haladjon előre.

– Nagyon fontos számomra a fellépéseken a közönség interakciója, ezeket mindig beépítem a műsorba. Most a Kérek egy kulcsot a szívedhez című nóta is új hangszerelést kapott.

Azok a kilencvenes évek

Jövőre már negyedszázados lesz a Happy Gang, de az egykori nagy slágerek még mindig ugyanúgy „sülnek” a fellépéseken, mint régen. Kérdésünkre, hogy mi lehet ennek az oka, Cory azt válaszolja, csak a kilencvenes évek volt képes igazán leváltani a hatvanas évek világát.

– Mind a két évtized olyan történelmi időszak volt, amikor az egy főre jutó szabadságvágy kiemelkedően magas volt. A kilencvenes években pedig a popzenének olyan történelmi státusza volt, amit azóta sem sikerült elfelejteni, túllépni, leváltani. Akkor mindenki popzenész akart lenni, most meg inkább politikus – mondja Cory.

Hozzáteszi: a popzene ma már nem közügy és az elektronikus zene egyre nagyobb teret hódít, de azért még mindig sokan hallgatják szívesen a kilencvenes évek zenéjét és visszaköszön a stílus, ennek is köszönhető, hogy olyan fiatalok is ott csápolnak a fellépéseiken, akik a zenekar első korszakában még biztosan nem voltak rajongók.

– A sláger az sláger, ma pedig a közösségi médiának, az internetnek köszönhetően azt hallgathat mindenki, amit akar, bárhol, bármikor, így a popzene átszivárgott a ma generációjához is. Szerintem soha nem volt még ennyire kicsi a szakadék a generációk között, mint manapság – állítja.

Miskolc nem ismeretlen terep a Happy Gangnek, a kilencvenes években sokat járt a régióba fellépni a zenekar, és a „bázis” ilyenkor mindig a megyeszékhely volt.

– Vannak ismerős helyek, mint a városszéli benzinkút vagy a hamburgeres, ahol egy késő éjjel több zenekar is összefutott, megbeszéltük, ki merre járt, milyen élményekkel gazdagodott. Nekem ez egy fontos város és régió, ahová mindig szívesen jövök és örülök neki, hogy egy ilyen nagyszerű rendezvényen léphetek fel szombaton, mint a kocsonyafarsang – tette hozzá.


A 2017-es Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang programjai

Miskolc - A hét végén ismét minden a kocsonyáról szól majd Miskolc belvárosában, hiszen újra megrendezik a Becherovka Miskolci Kocsonya Farsangot. Negyvennél több fellépő és majd’ kétszáz faház biztosítja azt, hogy se program nélkül, se éhen ne maradjon az, aki kilátogat a farsangra a három nap alatt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában