Helyi közélet

2017.02.23. 19:31

Nem a farsangi fánkok miatt adtak vért a ferenczis diákok

Miskolc - Farsangi véradásra várt a Vöröskereszt szerdán délelőtt a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumba.

Miskolc - Farsangi véradásra várt a Vöröskereszt szerdán délelőtt a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumba.

Szakmai háttérintézménye vagyunk a Magyar Vöröskeresztnek, így rendszeresen eljönnek hozzánk és vért adunk, segítve ezzel a rászorultaknak – nyilatkozta Szegedi Judit, a Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma tagintézményvezető-helyettese. – A Magyar Ápolási Egyesület nevében is szólhatok, hiszen a megyei Vöröskereszt és a Magyar Ápolási Egyesület is szorosan együttműködik.

Egészségügyis vagyok, így nálam egyértelmű, hogy kell vért adni." Mihalik Martina

Közben egymásnak adják a fiatalok a kilincset. Ez jellemző a ferenczis véradásokon? – kérdeztük.

– Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a gyerekek tudják azt, hogy a vérrel életet lehet menteni – válaszolta Szegedi Judit, aki maga is mostanában lett aktív vér­adó, amivel elhunyt édesapja nyomdokaiba lépett. – Tanulják és elmondjuk mi is nekik, hogy segíteni kell egymáson, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor és ki kerül bajba. Sokan különleges vércsoporttal rendelkeznek – jómagam is –, ezzel is segítve másokon, többek között nagy kiterjesztésű műtétek kapcsán, de gyógyszereket is készítenek vérből. Fontos, hogy a mai egészségügyet meg kell támogatni vérrel.

A legnagyobb

A jó hírnevű Ferenczi szakgimi nem mellékesen országosan a legnagyobb szakintézmény, közel 1200 tanulóval.

– Szeretnek idejárni a diákok, és nagyon jó kapcsolatban vagyunk a társintézményekkel – tette hozzá. Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének igazgatója úgy felelt kérdésünkre, hogy a véradásszervezés egy folyamat a Vöröskeresztnél, ami rendkívül nagy előkészületeket és tervezést igényel.

– Fontos, hogy tervszerűen haladjanak a véradások, hiszen havi, heti és napi egyenletességet kell biztosítanunk a hazai vérkészletnek ahhoz, hogy mindig legyen főmennyiségű és -minőségű vérkészítmény – fogalmazott. – Vannak pár napig eltartható vérkészítmények, ám azoknak is mindig rendelkezésre kell állni.

A megyében 31 ezer egység vért kell levenni ahhoz, hogy biztonságos legyen a hazai vérellátás. Ez 800 véradó eseményt jelent évente.

És, hogy ki adhat egyáltalán vért? Erről Farkas Tünde, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének véradószervező koordinátora felelt:

– Véradó lehet, aki elmúlt 18, de nincs 60 éves, több mint 50 kilogramm, krónikus kezelt betegsége nem ismert, magyar állampolgár, illetve van TAJ- és lakcímkártyája, valamint rendelkezik személyi azonosítóval – sorolta. – Borsodban 20 százalék az, aki eljön véradásra, ám nem adhat vért. Egy ilyen szűrés kapcsán kiderül, hogy egészségesek vagyunk-e.


Véradók mondták

Suhajda Barbi: Ápolónak tanulok, segítek a véradással, és ez jó érzés. A tű? Nem félek tőle, most vagyunk másodszor véradáson.

Drencsán Bernadett: Nekem is a második véradásom a mai. Azért jöttem, hogy segítsek az embereknek. Az osztályunkból elég sokan adunk vért.

Mihalik Martina: Nem fáj, nincs probléma. Tavaly kezdtem a véradást, ez talán már a negyedik véradásom. Egészségügyis vagyok, így nálam egyértelmű, hogy kell vért adni, másrészt sokan rászorulnak, és ezzel segíthetek. Ha nekem lenne szükségem vérre, nekem is jólesne, ha adnának vért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában