Helyi közélet

2017.02.09. 08:43

Leégett a kis házuk Nyékládházán, mindenük hamuvá lett

Nyékládháza - Egyre másra kapjuk a szomorú híreket, hol, melyik településen, melyik családnak égett le a háza. Van, ahol kandalló okozta a bajt, máshol a gázkazán vagy épp a régi, elavult villanyvezeték. Kedden ismét egy olyan családnál jártunk, akik a leégett házuk miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Nyékládháza - Egyre másra kapjuk a szomorú híreket, hol, melyik településen, melyik családnak égett le a háza. Van, ahol kandalló okozta a bajt, máshol a gázkazán vagy épp a régi, elavult villanyvezeték. Kedden ismét egy olyan családnál jártunk, akik a leégett házuk miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Szabó Béla és párja, Alexandra 4 hónapos kislányukkal laktak egy szoba-konyha faházban Nyékládházán. Azonban a ház január 21-én leégett. Most Béla édesanyjának nem túl jó állapotban lévő házában húzzák meg magukat. Terveik vannak, szeretnének egy téglaépületet felhúzni egy összedőlt parasztház helyére, de a nulláról kezdeni meglehetősen nehéz. Szükségük lenne ruhákra, bútorokra és építőanyagokra. Kérjük olvasóinkat, aki tud, segítsen a családnak!

Húsz perc alatt leégett

A férj, Szabó Béla mutatja eddigi otthonuk maradványait. Szó szerint maradványok, mert a konyha egyetlen fala és ablaka maradt meg csupán, a többi egy szemétkupachoz hasonlít. Itt-ott felismerhető néhány használati tárgy is: az oldalán heverő kandalló, a félig elégett szék, a szekrény kormos darabjai, a kiságy rácsai. Szerencsére a gázpalackokat Béla idejében ki tudta menteni, így azok nem robbantak föl. Elkeserítő a látvány. Megtudjuk, a ház fából és farostlemezekből állt, a teteje hullámpalából.

Sokan voltak

– Amikor megtörtént a baj, először a párom édesanyjához költöztünk Emődre, de ott sem maradhattuk, hiszen sokan vannak. Az édesanyám házában festettem ki egy szobát, most itt húzzuk meg magunkat. Ez a ház egy udvarban van a mi leégett otthonunkkal. A tűzeset után először arra gondoltam, hogy most mi lesz velünk? A telken régen állt még egy parasztház is, de az összedőlt. Megfordult a fejünkben, hogy esetleg annak a helyére tudnánk építkezni, de egyelőre nincs semmilyen építőanyagunk – mutatja Béla a régi ház helyét.

Édesanyja háza sem mondható a legkiválóbb lakhelynek, bizony ráférne egy teljes felújítás. Ennek egyik szobájában húzza meg most magát Béla, párja, Alexandra és 4 hónapos kislányuk.

Alexandra meséli el annak a napnak a történetét, amikor teljesen megsemmisült az otthonuk, az egy szoba-konyhás, kis faház.

– Január 21-én történt, délután itthon voltunk, éppen pihengettünk. A párom figyelt fel rá, hogy mintha a tűz pattogása nem a kandallóból jönne, hanem a tetőtérből. Kiszaladt megnézni, és kiderült, valóban a tető ég. Szólt, hogy azonnal menjünk ki a házból. Próbálta oltani a tüzet, de az már nem segített. A tűzoltók 20 perc múlva értek ki. Addigra menthetetlen lett a ház. Csak azt tudtuk kihozni, ami az előtérben volt, így a babakocsi például megmenekült. Azonkívül mindenünk odaveszett. Ruhaadományokat kaptunk jó szándékú emberektől, amit köszönünk nekik – sorolja Alexandra.

Megtudjuk azt is, Béla szobafestőként dolgozik, de a tűzeset óta nem tudott munkát vállalni.

Mindenük odaveszett

A fiatal párnak most legnagyobb szüksége építőanyagokra lenne. Szeretnének a régi, már összedőlt parasztház helyére új, téglából készült házat felhúzni, hogy ne történhessen meg velük még egyszer ilyen tragédia. De természetesen örülnének ruháknak és bútoroknak is, hisz azok is hamuvá lettek a tűzben.

Kérjük kedves olvasónkat, hogy aki tud, segítsen a fiatal párnak! Alexandra telefonszáma: 06-20/969-47-59

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában