Helyi közélet

2017.02.24. 13:51

Kár, hogy nem méretjük meg magunkat Párizzsal

Miskolc - A budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a MOB-nak és Budapestnek a kormány.

Miskolc - A budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a MOB-nak és Budapestnek a kormány.

Nem kell az nekünk – mondja egy középkorú férfi, de hogy miért, és egyáltalán, nos az nem derül ki, mert elviharzik. Faragó Károly viszont szívesen nyilatkozott a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról.

De milyen áron?

– Szerintem belerokkantunk volna… – feleli a pályázat szerda esti visszavonását firtató kérdésemre a Centrum Áruház előtti villamos megállóban. – Nézze, az olimpia nem budapesti léptékű, de nem is magyarországi. Az meg röhej, hogy a főváros pályázatát minden magyar embernek fizetnie kellett volna. Budapesti ember járt már Borsod egyes részein? Olyan szegénység van néhol, hogy leírhatatlan, de mi olimpiát akarunk rendezni. Röhej.

Azt mondják, hogy az olimpia gazdaságösztöntő hatású, ráadásul a kórházakat, utakat, közlekedési csomópontokat amúgy is meg kell építeni a fővárosban – vetem közbe.

– Ez igaz, de milyen áron? – kérdez vissza Károly. – Ha most azt mondják valamire, hogy 500 milliárd forint lesz, az biztos, hogy csak több lehet. Az 500-ból 1000, de inkább 2000 lesz. Maga szerint megéri?

Ismertség világszerte

Továbbsétálva a Városház tér felé két fiatalembert szólítok meg.

– Nekem mindegy, hogy hol lesz az olimpia, mert maximum az úszást nézem meg, ám azért sem maradok fent éjszakára – mondja egyikük. A másik Alex néven mutatkozik be és arról beszél, hogy az lett volna a legnagyszerűbb az egészben, hogy megismerik Budapest és Magyarország nevét a világban.

Bátornak tartotta a kormányt

Szerettük volna megkérdezni minderről Repka Attilát, az 1992-es barcelonai olimpia miskolci aranyérmesét, ám a birkózó Fehéroroszországban tartózkodik a jövő hétig, türelmet kért. Több miskolci klubvezetővel is beszéltünk, azonban udvariasan elhárították érdeklődésünket.

Nyilatkozott viszont lapunknak Rakusz Éva olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok kajakozó: Sajnálni sajnálom, hogy nem méretjük meg magunkat Párizzsal és Los Angelesszel, de nem érett még meg az ország erre, mert vannak itt más problémák, mint az olimpia. Szerintem azokat kellene először rendezni – fogalmazott a kitűnő sportember. – Gazdaságilag nem állunk úgy. Annyi pénzt nem tudom, hogy honnan szedtünk volna elő, ami az olimpia megrendezéséhez kellene. Már akkor is bátornak tartottam a kormányt, amikor be akarta vállalni mindezt.

Rakusz Éva szerint ugyanakkor sok pénz ment el a logópályázatra, a reklámfilmekre és „sok mindenre”.

– Biztos, hogy fáj az ügy mellé állt sportolók szíve, de ha belegondolnak az ország anyagi helyzetébe, akkor jobb, hogy így alakult – mondta. – Rengeteg mindent kellett volna csinálni… Hosszú Katinkáéknak némi gyógyír, hogy idén nálunk lesz a „vizes” világbajnokság, sok magyar ember szurkolhat nekik. Hogy mit jelent egy olimpián ott lenni? Hogy miről maradunk le? Egy megismételhetetlen világeseményről, egy csodáról. Egyébként biztos, hogy rengeteg segítő, önkéntes lett volna. Reménykedjünk, hogy egy későbbi időpontban rendezhetünk olimpiát.


Miskolc is helyszín volt

2024-ben nemcsak budapesti helyszínek lettek volna, hanem több vidéki is, például Miskolc is. Az elképzelések szerint az olimpiai torna női, illetve férfi labdarúgó-mérkőzései közül néhányat az addigra elkészülő DVTK-stadionban rendeztek volna meg.

Összesen 9 vidéki település szerepelt a pályázatban: balatonudvari golf, Balatonfüred hosszútávúszó és vitorlázó futamokkal, Debrecen és Győr labdarúgó és kosárlabda, Miskolc-Diósgyőr és Székesfehérvár csak labdarúgó mérkőzésekkel, Veszprém kézilabda-mérkőzésekkel, Szeged gyorsasági kajak-kenu, Üllő pedig lovaglóversenyeknek adott volna otthont nyertes pályázat esetén.

A NOB szeptemberben dönt a 2024-es házigazdáról, akkor derül majd ki, hogy Párizs vagy Los Angeles lesz-e a befutó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában