Helyi közélet

2017.02.23. 14:32

Iskolába szeretne járni az alsózsolcai autista lány

Alsózsolca - Példás összefogásnak köszönhetően egy hónapra megoldódott az alsózsolcai család gondja, és újra tud iskolába járni az autista kislány. 

Alsózsolca - Példás összefogásnak köszönhetően egy hónapra megoldódott az alsózsolcai család gondja, és újra tud iskolába járni az autista kislány. 

Az önzetlen és szívből jövő segítség azonban nem tudja véglegesen megoldani a helyzetet, így kérdéses, áprilisban hogyan fog eljutni a gyermek az intézménybe, amely saját kis világában a családja után a legfontosabb pont, kapaszkodó. Történt ugyanis, hogy az eddig az intézménybe és a hazaszállítást megoldó szervezet januártól nem szolgáltat tovább, így információnk szerint húsz sajátos nevelési igényű, autista gyermek családjának jött a dilemma: hogyan oldják meg a mindennapi iskolába járást ezentúl?

Az alsózsolcai családnak nincs autója, anyagi feltételeik szegényesek, a kislány pedig helyzetéből adódóan nem tud tömegközlekedni, így azóta nem jár iskolába.

12 kilométer a minden az autista kislánynak

Az alsózsolcai autista kislány imád iskolába járni. Nagyon jól érzi magát társai közt és szereti a tanító néniket, nagyon szívesen tanul otthon is. Természetesen nem járhat akármilyen intézménybe, a miskolci Éltes Mátyás Általános Iskola tanulója, amely szegregált gyógypedagógiai intézmény.

Összeomlott a gyerek

A család azonban az év végén levelet kapott, amelyben értesítették őket, hogy az eddig a gyermek szállítását végző szervezet januártól nem működik tovább, így maguknak kell gondoskodni az utazás megoldásáról. Mivel autójuk nincs, az autisták pedig nagyrészt nem képesek a tömegközlekedést használni, mert az számukra túl nagy trauma, így a kislány otthon maradt. Ezt azonban láthatóan nem tudta feldolgozni.

– Egyre jobban magába fordult, folyamatosan sír és az iskolát emlegeti. Éjszakánként csak mellettem hajlandó aludni, de álmában is sír, felriad, már attól félek, hogy teljesen rámegy szegény – mesélte az édesanya, aki szégyelli a helyzetüket, így kérte, sem az ő, sem a gyermek nevét ne írjuk le.

Olvasónk segít

A család helyzetéről a TV2 számolt be riportban, amelyről a portálunk is beszámolt. A Tényeknek nyilatkozva a Miskolci Tankerület vezetője azt mondta: tudnak a kialakult helyzetről és igyekeznek megoldást keresni, ám eddig nem találtak olyan szervezetet, amely vállalni tudta volna folyamatosan a gyermek szállítását.

Lapunknál azonban másnap csörgött a telefon és egy olvasónk jelezte: látta a híradást portálunkon és segíteni szeretne. Átmenetileg meg tudja oldani a kislány szállítását. Sietve összekötöttük a családdal és még aznap találkoztak, megállapodva abban, hogy hétfőtől március végéig segít a hölgy a családnak.

Olvasónk egy több mint negyven kilométerre lévő településen lakik, ahonnan kitérőt fog tenni minden reggel Miskolcra munkába menet, hogy felvegye a kislányt az anyukájával, majd az ebédidejét arra áldozza, hogy hazaszállítsa őket. Ennek ellenére szerényen nyilatkozva csak annyit mondott lapunknak, az ő családjában is volt komoly betegség, ami nagy összefogást igényel, így átérzi az alsózsolcai család gondját. Nem szeretne reflektorfénybe kerülni emiatt, így lapunktól szintén névtelenséget kért.

Hogyan tovább?

Sőt, közben újabb olvasó is jelentkezett, hogy segítene, azonban ő sem tudja hosszú távra vállalni a szállítást és nem is minden nap. Márciusban tehát megoldott az iskolába járás, azt azonban jelenleg még senki nem tudja, hogyan tovább április 1-től.

Ahogy az is kérdésként merül fel, hogy miért magán­embereknek kell egy ilyen helyzetben segítő kezet nyújtaniuk, miért nem tud az ellátórendszer intézkedni ott, ahol ennyire szükség lenne rá? A kérdéseket igyekszünk a megfelelő helyen feltenni és segítő olvasónkkal együtt lapunk is nyomon követi a család sorsát, amíg megnyugtatóan nem rendeződik a helyzetük.

ÉM-HI


Videó: Nem tud eljutni az iskolába az alsózsolcai autista kislány

Alsózsolca, Miskolc - December óta nem jár iskolába egy autista kislány, mert nincs jármű, ami elvinné. Édesanyja Alsózsolcán neveli, innen nem tudják megoldani a bejárást, nincs rá pénzük. Az anya szerint a kislány azóta minden nap sír, mert hiányzik neki az iskola.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában