Helyi közélet

2017.02.20. 08:26

Fizetnek, hogy legyen víz a Szarkahegyen

Miskolc - Közel 20 millió forintos vízszámlatartozása van a Kékacél Egyesületnek, de megvan a fizetési hajlandóság.

Miskolc - Közel 20 millió forintos vízszámlatartozása van a Kékacél Egyesületnek, de megvan a fizetési hajlandóság.

A Szarkahegyen élők attól tartanak, hogy a MIVÍZ felé való tartozásuk miatt a szolgáltató márciusban korlátozhatja az ellátást. Erről számoltunk be a napokban, felkeresve két ott élő családot, akik elmondták, a csaknem 20 millió forintos tartozást leginkább a vízóralopások, illegális bekötések, vízelfolyások miatt sikerült felhalmoznia a Kékacél Egyesületnek. A területen ugyanis az egyesület működteti a vízhálózatot, és ezen keresztül fizetik a vízszámlát a tulajdonosok.

Megvan a hajlandóság

A cikk megjelenése után a Kékacél Egyesület elnöke, Völgyesi Annamária kereste meg lapunkat, megerősítve, hogy valóban óriási a tartozás, de megvan a fizetési hajlandóság a tulajdonosok részéről, a MIVÍZ pedig partner abban, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

Az elnök próbálta elmagyarázni azt, mi jellemzi a szarkahegyi vízszolgáltatást: „Az egyesület 1993-tól működik, akkoriban vacak vízrendszer volt, amit 2005-ben felújítottak. De a pénz valahogy elfogyott, így két utca esetében mai napig nem lett kifizetve a vállalkozó. A vízórákat pedig le sem plombálták, így, amikor ellopták azokat, de megkerültek, nem lehetett bizonyítani sem, honnan vannak”. Azt is megtudtuk, 2010-ig csak egymillió forint tartozása volt az egyesületnek, ezután kezdődtek a gondok. „Azután sokan költöztek ki a Szarkahegyre, köztük olyanok is, akik hanyagul kezelték a rendszert, hagyták szétfagyni a vízórákat. Illetve, gond lett az is, hogy illegálisan vételezték a vizet”.

Az elnök szerint az is nehezíti a helyzetet, hogy kiadnak lakcímkártyákat több gyermekes családoknak olyan viskókba, amik lakhatatlanok, ráadásul a törvényben meghatározott feltételeknek sem felelnek meg ezek az ingatlanok.

„Az egyesületnek 270 családdal van szerződése, sokan fizetnének, és el is ismerik a tartozásukat. Persze vannak olyan telkek, ahol nem tudjuk, hol van a tulajdonos, és olyan is, ahol nincs vízóra. Ez utóbbinál átlag összeget állapítunk meg” – magyarázta Annamária. Hangsúlyozta: „Megvan a fizetési hajlandóság, egy nagyobb összeget ki fogunk fizetni a szolgáltatónak, így biztos, hogy nem zárják el a vizet” – mondta.

Hogyan tovább, mi történik, ha kifizetik a tartozást, hiszen továbbra is vannak vízelfolyások, illegális vételezés? – kérdeztük. „A megoldás az lesz, hogy akinek nincs vízórája, lekötjük a rendszerről. Csak ott lesz szolgáltatás, ahol zárható akna van és víz­óra” – árulta el.

Nehezítik…

Az elnök elmondta azt is, lakossági aláírásgyűjtést kezdeményeznek a további beköltözések megakadályozására. „Az íveket Kriza Ákos polgármesternek szeretnénk átadni. Jelenleg ugyanis sokan vannak itt, akik a közösség életéhez, viselkedési normáihoz nem akarnak és nem is fognak alkalmazkodni, így nehezítik az ott élők mindennapjait. Hónapokon keresztül szinte naponta kértem rendőri vagy rendészi segítséget. Ez itt külterület, üdülőövezet, alapszabályunk szerint hobbi tevékenység helyszíne, sosem volt lakóövezet” – fogalmazott Völgyesi Annamária.

Olyan lenne, mint régen

Völgyesi Annamária tavaly szeptembertől vezeti az egyesületet. A helyzet annyira bonyolult, hogy felmerült a kérdés, miért vállalta el. „1968-tól van telkünk a Szarkahegyen, én azt szeretném, ha egyszer újra olyan lenne a terület, mint régen, azaz szép üdülőrész. Most azonban tele van szeméttel, patkányokkal, rengeteg az illegális beköltöző. Bízom benne, ez majd változik” – válaszolta az elnök.


A Szarkahegyen félnek, hogy víz nélkül maradnak

Miskolc - Közel 20 millió forintos tartozása van a MIVÍZ felé a Kékacél Egyesületnek, amely több mint 300 családot tömörít a Szarkahegyen. Az ott élők rettegnek, ha elveszik a vizüket, a gyerekeiket is elveszíthetik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában