Helyi közélet

2017.02.22. 15:34

Félmilliárd is megmaradhat Tokaj-Hegyalján

Tokaj-Hegyalja - Egyedülálló kezdeményezésbe kezdtek Tokaj-hegyalján a szőlészekért és borászokért.

Tokaj-Hegyalja - Egyedülálló kezdeményezésbe kezdtek Tokaj-hegyalján a szőlészekért és borászokért.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a közelmúltban létrehozta a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft.-t, amelynek elsőrendű feladata, hogy a borvidék szőlészeinek és borászainak segítsen, csökkentse a terheiket.

A gazdálkodókért

– A szervezet egyik célja a közösségi infrastruktúra fejlesztése – mondja Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa alelnöke. – Ennek keretében létrejött egy olyan beszerzői közösség, amely tudomásunk szerint egyedülálló az egész országban. Teljesen leegyszerűsítve a dolgot, ez arról szól, hogy nem feltétlenül kell a gazdálkodóknak mindent önmaguknak beszerezni. Létrehozunk egy logisztikai központot, amelyben a terveink szerint minden olyan eszközt be lehet szerezni a nonprofit szervezeten keresztül, amire a tokaj-hegyaljai szőlészeknek és borászoknak szüksége lehet.

– A borvidéknek évente mintegy 30 millió palackra van szüksége – mondja Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. – Ha egy kistermelő tárgyal a gyártóval vagy a viszonteladóval, akkor nyilván kis tételben rendel, és így nehéz lealkudni az árakból. Ha ezt a 30 millió palackot egy szervezet rendeli meg közvetlenül a gyártótól – hiszen ilyen tétel esetében nincs szükség közvetítőkre –, akkor az a tárgyalópartner komoly alkupozícióba kerülhet. Ez történt az általunk létrehozott nonprofit szervezet esetében is. Ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy miután már eddig is több száz ezres tételben rendeltünk – a termelői igényeket kielégítve – borospalackokat, a kisebb gazdálkodók 30-40, a nagyobb gazdálkodók 10 százalékos költségcsökkentést tudnak elérni csak ezen a területen. Ez pedig megegyezik azzal a kormányzati szándékkal, amely a tokaj-hegyaljai szőlészek és borászok életét igyekszik megkönnyíteni.

Idén nyitnak

– Jelenleg Bodrogkisfaludon a 37-es út és a betonelemgyár közti területen lévő csarnok átépítése folyik. Ez lesz a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. logisztikai központja és raktáráruháza – mondja Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Ha ez elkészül (és ez a reményeink szerint már ebben az évben bekövetkezik), akkor innen lehet majd minden olyan eszközt és felszerelést – a borospalackoktól kezdve a növényvédő szerekig – beszerezni, amire a tokaj-hegyaljai szőlészeknek és borászoknak szükségük van. Számításaink szerint a kedvezményes vásárlásoknak köszönhetően éves szinten közel félmilliárd forintot takaríthat meg a borvidéken dolgozó közel ötezer termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában