Helyi közélet

2017.02.24. 16:08

Az értékek tisztelete az Ongai Kulturális Egyesület célja

Onga – Az OKE 1999. februári megalakulása óta keresi a szülőföld, az ősök, a múlt, a hagyományok és a kulturális értékek tisztelete felé vezető igazodási pontokat – mondta Takács László elnök.

Onga – Az OKE 1999. februári megalakulása óta keresi a szülőföld, az ősök, a múlt, a hagyományok és a kulturális értékek tisztelete felé vezető igazodási pontokat – mondta Takács László elnök.

Megtudtuk: az egyesület évek óta fontosnak tartja a pálinka kultúrtörténetének gondozását. Ezzel kapcsolatban – többek között – országosan egyedülálló módon az ongai Darvas Közösségi Ház és Múzeum épületében egy pálinkáspohár történeti gyűjteményt működtet, illetve folyamatosan gyűjti a pálinka kultúrtörténetének sokrétű írásos és tárgyi emlékeit, melyek a kialakítandó pálinkamúzeumban kapnak majd helyet. Az erre vonatkozó benyújtott pályázatukat a közeljövőben bírálják el. Az OKE ötletgazdája és szervezője Quintessence Competition néven az ország legnagyobb pálinkaversenyének, illetve kiadója Quintessence A Pálinka Világa könyvsorozatnak. A versenyhez kötődően évente több alkalommal is szerveznek a pálinka megismerésére és pálinkabíráló képzéseket, tanfolyamokat. Az idei nagy, 10 alkalomból álló pálinkabíráló tréningjük tavasszal, március végén indul.

Az OKE munkája révén adták át a Darvas Közösségi Ház és Múzeumot – melynek üzemeltetője is az egyesület –, ahol a kül- és beltéri helyismereti kiállítások mellett sokszínű kulturális programok várják a látogatókat. Ugyancsak itt működik a helyi termelői piac, és az egyesület sokrétű gyümölcsfeldolgozó központja. Az OKE tankertjeiben a közel 300 gondozott gyümölcsfa lassan termelőbe fordul.

Három éves program

Takács László hozzátette: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében benyújtott a „Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában” című projektjük a napokban kapta meg a pozitív döntésről a határozatot. Ennek részeként egy három éves program keretében kulturális estékkel egybekötött helyi termelői piacok lesznek rendezve a „Vidék kincsei” témában.

Az esemény a helyi kézműves termékekre fókuszálva feltárja a közös termelés és a gazdasági-társadalmi háló kibővítésének pozitívumait. A helyi hagyományokat ápoló, kulturális identitást erősítő célzattal Onga múltjáról, valamint a központi témához szorosan kapcsolódó – pálinkafőzés, gyümölcsfeldolgozás – kiállítások lesznek megrendezve a Múzeumok Éjszakája keretein belül. A félévente megrendezett szakmai fórumok a projekt központi témájában nyújtanak szakmai segítséget. Emellett a közösségi aktivitást erősítő tevékenységek keretein belül többnapos képzések, kirándulások, valamint helyi kistermelők termékeinek versenye valósul meg. A fiatalok és családjaik felelős életre nevelését célzó programsorozatokon az öngondoskodás, az önfenntartás vidéki lehetőségei kapcsán kapnak a résztvevők sokoldalú, részletes és gyakorlatias szakmai segítséget.

ÉM-PA


Számos kiadvány

Takács Lászlótól azt is megtudtuk, hogy az egyesület a kiadója a város újságjának, az Ongai Kékdarunak, de Onga múltjának feltárását is szívügyüknek tekintik. Számos kiadvány – könyvek, multimédiás DVD-k, Onga múltja honlap – bizonyítja ennek a sokrétű munkának a sikerét. A napokban készült el a megjelenés előtt álló új, Onga 1956-os történetét feldolgozó könyvük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában