Helyi közélet

2017.02.15. 21:53

Az elnök szerint még több is lesz

Miskolc - Miskolcon tartott fórumot és tagtoborzót az olimpiaellenes Momentum.

Miskolc - Miskolcon tartott fórumot és tagtoborzót az olimpiaellenes Momentum.

Budapesten is máshogy gondolkoznak, mint Miskolcon, Kalocsán vagy Balassagyarmaton, azaz muszáj az embernek beszélgetnie, a problémát azonosítani, és erre közös megoldást találni. Ez lenne a cél – nyilatkozta lapunknak Fekete-Győr András, a Momentum Egyesület elnöke a szombati, miskolci fórum előtt. – Az, hogy az embereket ráébresszük arra, hogy van beleszólásuk a saját és a helyi közösségek ügyeibe. Azt látjuk, hogy Budapesten sincs meg ez a fajta szervezettség, pedig az egy 2 milliós város. Meglenne az esélyük a budapestieknek, hogy véleményt nyilvánítsanak, ám eddig nem tették. Az olimpiai kampány éppen azért eddig egy sikersztori, mert rengeteg embert meg tudott mozgatni.

Valami ellen van a Momentum? – kérdeztük.

– Ki ne szeretné az olimpiát? – kérdezett vissza Fekete-Győr András. – Ez egy szép, magasztos dolog. Nagyon jó lenne, ha Magyarország meg tudna egy ilyet szervezni – rizikó nélkül. Mi nem tudunk megbízni a politika vezetésben, ami alatt nem csak a Fideszt értem. Mi azt mondjuk, hogy „nem az olimpiára, igen a jövőnkre”. Mi nem a rendszerrel szemben alakultunk, de nyilván rengeteg kritika van bennünk a rendszerrel szemben. Mi nem érezzük azt, hogy minket képviselne egy bizonyos politikai közösség. Ezért hoztunk létre egy új politikai közösséget. Az olimpia pedig remek téma, mert vitára sarkalja az embereket arról, hogy milyen jövőt képzelünk el Magyarországon, a politikáról, a forráselosztásról. Öt területet jelöltünk meg: a lakhatást, a megélhetést, a közlekedést, az egészségügyet és az oktatást. Fekete-Győr András szerint amíg ezeket nem rendeztük, „addig ne szeressünk olimpiát Budapesten”.

Felvetésünkre, hogy indul-e a párt a 2018-as választásokon, a Momentum úgy felelt, hogy igen.

Az aláírásokról

E hét pénteken 16 óráig kell leadniuk a Fővárosi Választási Irodának az aláírásokat, amelyekkel népszavazást szeretne elérni az egyesület. Fekete-Győr András úgy vélte: jól állnak, mert csak a Momentum biztosan össze tudja gyűjteni a szükséges 138 ezer aláírást. Szerinte a 200 ezer aláírás is meglehet az olimpia ellen.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában