Helyi közélet

2017.02.03. 12:02

Az „aranyos” népdalkör

Abaújszántó, Tállya - Az egykori tanítónő csak értékeset hajlandó tanítani: magyar népdalokat.

Abaújszántó, Tállya - Az egykori tanítónő csak értékeset hajlandó tanítani: magyar népdalokat.

Gyönyörű népdaloktól volt hangos nemrég az abaújszántói Petőfi Sándor Művelődési Ház. Itt rendezte ugyanis a város népdalköre, a Sivák Barnabás Népdalkör fennállásának 15. évfordulóját. Nem akármilyen énekesekről van szó, hiszen országos minősítő versenyen négyszer kaptak aranyfokozatot és háromszor ezüstöt. Három szólistájuk pedig szintén a legkiválóbb minősítést érdemelte ki. Vezetőjük Kalina Ferencné, akit a fiatalabbak csak Gitta néninek szólítanak. Vele találkoztunk szerdán az abaújszántói művelődési házban, hogy meséljen az éneklés szeretetéről.

Házigazdák

A kórusvezető először a jubileumi ünnepségük eseményeit idézi fel. Öt kórust hívtak meg Szlovákiából és a környező településekről. Közösen énekeltek, beszélgettek, megnézték a helytörténeti kiállításon a Sivák Barnabás Népdalkör eddigi relikviáit: okleveleket, érmeket, kupákat. Ezekből bizony van bőven. Tavaly pedig az a megtiszteltetés érte őket, hogy ők lehettek a házigazdái a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) által rendezett országos minősítő versenynek.

A névadó

A kórusvezetőtől megtudjuk, hogy Sivák Barnabás 2015-ben ünnepelhette volna 110. születésnapját. Ő ezt már nem érte meg, de az általa énekelt népdalok nem haltak meg, fennmaradtak az utókor számára.

– Sivák Barnabás juhász volt Cekeházán, a Patay-birtokon. Ő is és a felesége is kiválóan énekeltek, rengeteg népdalt tudtak, sőt a juhász furulyáján is művészi szinten játszott. Több gyermekük volt, akik mindannyian nagyszerű zenei hallással rendelkeztek. Sivák Barnabást népdalgyűjtők is felkeresték annak idején, és kötetbe foglalták az általa szolgáltatott dalokat. A kötet egyik példányát még Kodály Zoltán is dedikálta – sorolja a kórusvezető, majd hozzáteszi: azóta is ebből a könyvből „élnek”, a népdalkörrel ezeket a népdalokat tanulják meg sorra.

Elvállalta

Kalina Ferencné Tállyán született, ott is élt mindig, tanító volt 39 évig. Az egyik szántói pedagógus hallotta tállyai kórusát énekelni, amikor azt mondta, bárcsak Abaújszántónak is lenne ilyen népdalköre. Hívta Gittát, legyen a szakmai vezetője a szántói asszonyoknak, férfiaknak is. Ő elvállalta, ennek épp 15 éve. Egy bánata van csak, hogy egyre kevesebben áldoznak szabadidejükből a közös éneklésre. Mára a 22 tagú népdalkör 8 tagúra fogyott.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában