Helyi közélet

2017.02.16. 08:12

Államtitkári fizetés jár Miskolcon is

Miskolc - Amennyiben a testület elfogadja, magasabb lehet a polgármester, alpolgármesterek, helyi képviselők fizetése.

Miskolc - Amennyiben a testület elfogadja, magasabb lehet a polgármester, alpolgármesterek, helyi képviselők fizetése.

Év elején módosult a helyi önkormányzatokról szóló törvény azon bekezdése, amely a megyei jogú városok vezetőinek javadalmazásáról szól. Éppen ezért a helyi rendeletet is ehhez kell igazítani.

Nevezetesen: a január elsején hatályba lépő rendelkezés szerint a megyei jogú városok polgármestereinek fizetésekor az államtitkári illetményt kell figyelembe venni. Korábban a helyettes államtitkári fizetés volt az irányadó. Így a miskolci testületnek is módosítani kell azt a helyi rendeletet, amely a város vezetőinek, választott képviselőinek javadalmazásáról szól. Az erről szóló javaslat pénteken, a februári testületi ülésen kerül a képviselők elé.

A képviselőké is nőhet

Az előterjesztés már megtalálható Miskolc honlapján. Ebből kiderül, a miskolci testület 2014. november 3-i alakuló ülésén állapította meg azokat az illetményeket, amelyeken most a törvényi változás értelmében módosítania kell. A változás pedig a következő: a polgármester havi bére 997 200 forint lesz. Illetve az önkormányzati törvény szerint az illetményének 15 százalékában meghatározott költségtérítésre is jogosult, ennek összege 149 575 forint.

A módosítás a főállású alpolgármesterek illetményére is kitér, ezt a városvezető bérének 90 százalékában állapítja meg, azaz – ha a testület rábólint –, akkor az alpolgármesteri fizetés 897 500 forint lesz, és ehhez kapnak még költségtérítést is.

A közgyűlési javaslatban szerepel a képviselők tiszteletdíjának emelése is, ennek értelmében 20 százalékos növekedést állapítanak meg. Így az ő alapdíjuk 132 ezer forint lehet a februári ülést követően. A módosítás a bizottsági munkák után járó tiszteletdíjakat is érinti. A bizottsági elnökök – az alapdíjon felül – 132 ezer forintot kaphatnak majd, az alelnökök – ugyancsak a tiszteletdíjukon túl – 84 ezer forintot kereshetnek.

A bizottságok képviselő, illetve nem képviselő tagjainak pedig egységesen 66 ezer forint juthat.

Nem fogadják el

A Jobbik-frakció már előre jelezte, ők nem fogadják el ezt a javaslatot, nem kérnek a magasabb tiszteletdíjból. Szerintük ugyanis visszás, hogy a várost vezető frakció háromszor leszavazta a miskolciak béremelésére vonatkozó jobbikos javaslatot, míg a városvezetők és a képviselők fizetését most megemelné.

ÉM-NSZR


A miskolci önkormányzati képviselők 2016. évre vonatkozó vagyonnyilatkozatai

Miskolc - Az országgyűlési képviselőkkel egy időben az önkormányzati képviselőknek is nyilatkozniuk kellett vagyonukról. Ez Miskolcon is megtörtént, a város honlapján már olvashatók a január 31-i határidővel leadott bevallások. Mint minden évben, az idén is közöljük a részletes listát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában