Helyi közélet

2017.01.08. 12:02

Nem vittek vissza tűzijátékot az árusítókhoz

Miskolc - Százötvenezer forint lehet a büntetés, ha nem vittük vissza a fel nem használt tűzijátékot.

Miskolc - Százötvenezer forint lehet a büntetés, ha nem vittük vissza a fel nem használt tűzijátékot.

„A fel nem használt vagy hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig van (volt) lehetőség visszavinni a forgalmazóhoz. A vissza nem vitt 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150 ezer forintos büntetést is vonhat maguk után – fogalmaz a szilveszter előtt vásárolt és szilveszterkor felhasznált (pontosabban fel nem használt) tűzijátékokra vonatkozó szabályozás. Ennek ellenére még egyetlen olyan esetet sem hallottunk az árusítóktól, hogy valaki visszavitt volna el nem használt tűzijátékot.

Pirotechnikai osztályozás

Hibás pirotechnikai eszköznek természetesen visszaadták volna az árát, viszont aki nem használta fel és az sértetlen, a forgalmazónak nem volt kötelessége visszaadni az árát, hiszen meg volt a lehetősége mindenkinek arra, hogy ezt felhasználja.

Egyébként a pirotechnikai termékeket osztályokba sorolták, veszélyességük és hatóanyag-tartalmuk szerint, egytől négyig. A négyest csak pirotechnikus használhatja, nagy tűzijátékokba, míg a hármas volt használható szilveszterkor. Az egyest és kettest egész évben használhatja magánterületen bárki. A hármas pirotechnikai terméket kellett volna visszavinni január 5-ig a forgalmazónak.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában