Helyi közélet

2017.01.21. 08:50

Ne a kazánba, kályhába tegyük a szemetet, veszélyeket rejthet!

Miskolc - A rendkívüli hidegben is figyelni kell, mivel és hogyan fűtünk.

Miskolc - A rendkívüli hidegben is figyelni kell, mivel és hogyan fűtünk.

A hideg időjárás miatt sokkal intenzívebb a lakóhelyiségek fűtése a megszokottnál. És ez azonnal veszélyeket is rejt magában, hiszen – fűtési technológiától függetlenül – komoly kockázatot jelenthet a fűtőeszközök nem megfelelő használata vagy egyszerűen a szellőztetés hiánya.

A kéménytüzek, vagy – rosszabb esetben – a lakástüzek elkerülése érdekében be kell tartani mindenféle szabályokat, hogy biztonságban tudhassa mindenki otthonát és szeretteit. Nem mellékes az sem, hogy nem megfelelő tüzelőanyag – például hulladéknak minősülő műanyag dolgok – elégetésével a környezetet is szennyezzük.

Begyulladhat a korom

Alaptétel, hogy minden esetben olyan tüzelőanyaggal fűtsünk, amely elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték. A nem rendeltetésszerű használat révén nagyobb mennyiségű korom vagy más, nem normális égéstermék rakódhat le a füstcsövekben és a kéményben. A lerakódott koromréteg a fűtés során izzani kezd, és legtöbbször ez vezet a kéménytűzhöz. A kéményről aztán a lángok másodpercek alatt átterjedhetnek a ház tetőszerkezetére.

Növeli az ilyen balesetek kockázatát a nem megfelelő műszaki állapotú fűtőberendezés használata. Egy nem megfelelően karbantartott és fokozott igénybevételnek kitett készülék használata különösen veszélyes.

Veszélyes anyagok

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy senki se fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, műanyaggal, ronggyal, színes papírral vagy gumihulladékkal, mert ezek égésekor nemcsak több korom rakódik le a kéményben, hanem veszélyes anyagok is felszabadulnak.

A tűzoltók munkájuk során többször találkoznak olyan kéménytűzzel, amely azért alakult ki, mert a szemét égetése nyomán lerakódott korom lángra kapott. Ilyen esetben – bár ez hideg télvíz idején nehezen kivitelezhető dolog – megtilthatják a veszélyes, nem megfelelően használt fűtőberendezés további használatát.

A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a mostanihoz hasonló hideg időjárási viszonyok közepette is szellőztetni kell rendszeresen.

A kéményseprő segít

Ismert, hogy a katasztrófavédelem felügyeli a kéményseprést, amely fontos megelőző tevékenység, így érdemes mindenkinek komolyan venni.

Az úgynevezett „tervezett sormunka” a kéményseprő­ipari szerv vagy kéményseprőipari szolgáltató megrendelés nélkül, rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból végzett ellenőrző tevékenysége, amely kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény (kémények), tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek, valamint ezek tartozékainak átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, négyévenkénti műszaki felülvizsgálatára (a részletekről keretes írásunkban olvashat).

2016. július 1-je óta ez a kéménytulajdonosok részére – a természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokhoz tartozó égéstermék-elvezetők esetében – a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes.


Kéményseprői ellenőrzés

  • Az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását.
  • Az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát.
  • A tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések vagy egyedi beavatkozások hatását is.
  • Az égéstermék paramétereinek ellenőrzését.
  • Az összekötőelem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását.
  • A gáztüzelő-berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata jogszabály szerinti megtörténtének ellenőrzését.
  • A szén-monoxid-érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények teljesülését, valamint az érzékelő működőképességét.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában