Helyi közélet

2017.01.21. 13:29

Lukács Róbert lett az idei Mazsaroff-díjas

Miskolc - A művész alkotásainak fő témája maga az ember.

Miskolc - A művész alkotásainak fő témája maga az ember.

Lukács Róbertnek Nikolaeva Mária, Mazsaroff Miklós festőművész özvegye adta át tegnap az elismerést a Miskolci Galériában, ahol megnyílt a tavalyi Mazsaroff-díjas művész, Lenkey-Tóth Péter tárlata. A díjat az özvegy alapította 2009-ben, és minden évben olyan fiatal művész kaphatja, aki miskolci vagy miskolci kötődésű. Kákóczki András, a Miskolci Galéria intézményvezetője lapunknak elmondta: ő maga is tagja a díj javaslattevő kuratóriumának.

Azért gondoltak az idén Lukács Róbertre, mert olyan művészt szerettek volna választani, aki mögött már van alkotói teljesítmény és komoly képzőművészeti pedagógiai eredmény is. Mint fogalmazott, Lukács Róbert következetes alkotó, következetes művész, kitart a stílusa, egyedi jellemzői mellett, realisztikus felfogásban fest. Rendszeresen jelentkezik a Téli Tárlatokon, csoportos és egyéni kiállításokon, emellett pedagógus, és a galéria alkotóházában felvételi kurzusokat vezet. Műveinek fő motívuma az ember, alkotásira jellemzőek az élénk, derűs színek.

A korábbi munkáin sokat szerepelt ő maga. De ezek nagyon jellegzetes képek, mert nem feltétlenül önarcképekre kell gondolnunk, hanem olykor testképekre, amiről épp az arc maradt le. Az arc beszédessége, valamint a kezek, a testtartás és más testkommunikáció közvetíti a mondanivalót a művein. Nem az ember jó vagy rossz oldalát mutatja be, hanem a kettő között lévőt, fogalmazott Kákóczki András.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában