Helyi közélet

2017.01.30. 21:51

Hogy révbe érjen az Öreg halász…

Miskolc - Kampányt indított a Herman Ottó Múzeum a Csontváry-festmény megmentésére.

Miskolc - Kampányt indított a Herman Ottó Múzeum a Csontváry-festmény megmentésére.

„Fogjunk össze, hogy az Öreg halász révbe érjen…”, ez lehetne a szlogenje a Herman Ottó Múzeum kezdeményezésének. Nem kevesebbet szeretnének elérni, mint hogy városi ügyként minél többen adakozzanak Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című művének megmentésére. Mert valljuk be, nem akármilyen festményről van szó. A portré, nem túlzunk, ha azt mondjuk, világhírű: szinte folyamatosan úton van, annyi múzeum „kéri kölcsön”, járt már Londonban, Miamiban, San Diegóban, Stockholmban, Münchenben.

– Nehéz forintba átszámolni az értékét – mondja Pusztai Tamás, a múzeum igazgatója. – Csontváry A szerelmesek találkozása című festménye 250 millióért kelt el egy aukción, ez volt a legnagyobb összeg, amit magyar festményért adtak. Az Öreg halász még ismertebb. De nem eladó.

Az 1902 körül született festmény Petró Sándor tulajdonában volt, aki halálával a múzeum gondozásába adta gyűjteményét, és azzal együtt a képet. 1977-et írtak akkor.

Félmillió kellene…

– Olyan jó lenne, ha tudnák az emberek, hogy ez a kép nem a múzeumé, hanem mindnyájunké, minden miskolcié – jegyzi meg az igazgató. – Ezt a tudatot szeretnénk a kampánnyal erősíteni. Nem is annyira a pénz miatt, hanem azért, hogy jöjjenek minél többen, és nézzék meg, milyen érték, értékeink vannak.

Az Öreg halász március 31-ig látható Miskolcon. Felújítása 3 millió forintba kerül majd, ehhez körülbelül félmilliót lenne jó összegyűjteni. Muszáj restaurálni.

– Vízszintes repedések vannak a képen, attól tartunk, lepereg az egész. Több mint 50 éve, 1964-ben restaurálták utoljára.

A képet áprilisban „veszi kezelésbe” Dicső Ágnes restaurátor, Pusztai Tamás szerint ha elkészül, utána is érdemes lesz megnézni. A múzeumnak egyébként több Csontváry-képe is van, együtt tervezik majd bemutatni mindet a megújult képtárban. Mert jó tudni, hogy hamarosan kezdődik a múzeum bővítése, az új kiállítóterekre megvannak az elképzelések.

– Büszkék vagyunk rá, hogy mi vagyunk az egyetlen vidéki múzeum, amelyben a magyar festészet teljes 250 éve látható, igaz, tagolatlanul. Ezt a gyűjteményt szeretnénk megmutatni, ennek része lesz az Öreg halász is.

ÉM-HM


Tudta?

Tavaly ősszel, mint szenzációról cikkeztek a képről. Ha a festmény bal oldalát tükrözzük, az öreg halász mögött nyugodt a tenger és a tűzhányó is. A jobb oldalt tükrözve egy ördögalak rajzolódik ki: mögötte viharos a tenger, kitört a tűzhányó. A kép Csontváry zsenialitását bizonyítja: az emberben lakozó jó és gonosz kettősségét ábrázolja.


Az adományozás módjai

1. Támogatójegy vásárlása, melynek összege a teljes árú belépőjegy díjának kétszerese.

2. Adományok befizetése készpénzben – a múzeum több kiállítóhelyén a pénztárakban. (A 3000 forint fölötti összeget adományozók nyereménysorsoláson vesznek részt).

3. Adományozás átutalással, a múzeum CIB Banknál vezetett számlaszáma: 10700086-67733271-52400009.

Bővebb információ: www.hermuz.hu.


Látogatók, műértők és mások anyagi támogatását kéri a miskolci Herman Ottó Múzeum az intézmény egyik legbecsesebb műkincsének, Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményének restaurálására.

Tudta, hogy a Herman Ottó Múzeum műkincse Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című képe? Pedig így van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában