Fogjunk össze a Csontváry-kép megmentéséért!

Akt.:
Fogjunk össze a miskolci Csontváry-kép megmentéséért!
Fogjunk össze a miskolci Csontváry-kép megmentéséért! - © Fotó: BujdosTibor
Miskolc – Tudta, hogy a Herman Ottó Múzeum műkincse Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című képe? Pedig így van.

Ismert és legendás festményről van szó, amely 1977-ben került a múzeum gondozásába: a miskolci műgyűjtő, dr. Petró Sándor halála után. A híres kép ritkán látható Miskolcon, legtöbbször kiállításokra kölcsönzik: járt már Londonban, Miamiban, San Diegóban, Stockholmban, Münchenben.

csontvary-kep-leleplezese04-st

És most segítségért kiált. A szakemberek szerint ugyanis olyannyira kritikussá vált az állapota, hogy halaszthatatlan lett a felújítása. A képet 1902 környékén festette Csontváry, utoljára 1964-ben restaurálták. Mára a festékrétegek meggyengültek, mozgatáskor könnyen sérülhetnek.

csontvary-kep-leleplezese08-st

A múzeum hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy segítséget kér a felújításhoz.

csontvary-kep-leleplezese10-st

– Fogjunk össze a műkincs felújítása érdekében! – kérte Pusztai Tamás múzeumigazgató. A felújításra a pályázati forrás nem elég, ezért fordulnak a miskolciakhoz. Elmondta, az adományozásnak több módja lehet. A kép március 31-ig látható egyébként a múzeumban. A felújítást támogathatjuk például, ha a belépőjegy kétszeresét fizetjük megtekintéséért, de készpénzben vagy átutalással is segíthetjük a megújulást. A kép a restaurálást követően késő ősszel érkezne vissza Miskolcra.

ÉM


A múzeum számlaszáma:

CIB Bank 10700086-67733271-52400009

Bővebb információ: www.hermuz.hu


Tudta?

Tavaly ősszel mint szenzációról cikkeztek a képről. Ha a festmény bal oldalát tükrözzük, az öreg halász mögött nyugodt a tenger meg a tűzhányó is. A jobb oldalt tükrözve egy ördögalak rajzolódik ki: mögötte viharos a tenger, kitört a tűzhányó. A kép Csontváry zsenialitását bizonyítja: az emberben lakozó jó és gonosz kettősségét ábrázolja.