Helyi közélet

2017.01.11. 09:48

Az ingyenes parkolás életet vihet a főutcára?

Miskolc - Az elmúlt szombaton a hideg közbeszólt, de a kereskedők bizakodók.

Miskolc - Az elmúlt szombaton a hideg közbeszólt, de a kereskedők bizakodók.

Január elsejétől minden szombaton ingyen parkolhatunk Miskolc belvárosában. Ez óriási előrelépés, hiszen a főutcai kereskedők már évek óta kérik, hogy ilyen és ehhez hasonló intézkedésekkel segítse őket a mindenkori városvezetés. A plázák és bevásárlóközpontok megjelenésével ugyanis a forgalmuk lecsökkent, és úgy vélték, ha legalább hétvégén ingyenesen parkolhatnának a vásárlók a belvárosban, akkor többen választanák a főutcai üzleteket, visszatérhetne az élet a belvárosba.

Bízunk benne, hogy az intézkedés forgalomnövekedést hoz. Kondás Vilmos

Decemberben pedig döntött a miskolci testület: szombaton ingyenes a parkolás a belvárosban. Az első szombaton, azaz a múlt héten még nem éreztette hatását az új parkolási rend, igaz, a hideg miatt csak kevesen merészkedtek az utcára. De a kereskedők szerint ez az intézkedés nem is azonnal, nem rövid távon lesz érezhető.

Hosszú távon jó lesz

„Ez még most valóban nem érezteti hatását, a január egyébként sem erős forgalom szempontjából, de hosszú távon nagyon jó lesz” – kezdte Kondás Vilmos, a Géniusz Könyváruház tulajdonosa. Hozzátette, ahhoz, hogy a belvárosi boltok felvehessék a versenyt a plázákkal, bevásárlóközpontokkal, ilyen és ehhez hasonló intézkedésekre van szükség. Mint fogalmazott: „Bízunk benne, hogy a szombati ingyenes parkolás forgalomnövekedést hoz.”

„Örülünk neki”

Nagy segítség, örülünk neki, hogy megszületett ez a döntés – ezt már Szűcs Lajos, az Adidas helyi üzlethálózatának vezetője mondta. Hangsúlyozta, a főutcai boltosok többféle javaslatot is tettek ebben a témában, például azt, hogy hétköznaponként már délután 4 vagy 5 órától legyen ingyenes a parkolás.

„De a mostani intézkedésnek is örülünk, hiszen legalább egy napon hasonló feltételekkel vásárolhatnak a vásárlók nálunk, mint a multiknál” – fogalmazott.

Régóta javasolják

Tóth Gábor, a Mini Olimpia tulajdonosa is reményét fejezte ki, hogy ez az intézkedés majd javít a főutca forgalmán.

„Sok vidéki eddig be sem jött a belvárosba, a városszéli bevásárlóközpontok ingyenes parkolójában letették az autókat, ott mindent megvettek, elintéztek. Nem akartak parkolást fizetni, így a főutcát messziről elkerülték” – sorolta. Hozzátettex: ő már évek óta javasolta, hogy péntek délutántól legyen ingyenes a belvárosi parkolás, de ez a mostani intézkedés is már haladás. De úgy gondolja, az emberek még nem ismerik az új rendet, jobban fel kellene hívniuk erre a figyelmet.

– A hétvégi ingyenes parkolást többször javasoltuk a városvezetésnek, örülünk, hogy erről most döntés született – fogalmazott Szarkáné Sipos Szonja, a Miskolc Belvárosi Gazdaságfejlesztő Klaszter klasztermenedzsere. – Bízunk abban, hogy a forgalom szempontjából érezteti majd pozitív hatását.



Januártól megváltoztak a parkolás szabályai Miskolcon

Miskolc - Az autósoknak nem árt figyelni, hiszen január elsejétől a zöld zónában történő parkolás óradíja 340 forintról 400 forintra emelkedett Miskolcon


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában