Magyarország

2013.05.14. 20:11

Media Hungary – Vita a politikai hírekről és a közbeszéd tematizálásáról

Siófok, 2013. május 14., kedd (MTI) - A közbeszéd média általi tematizálásáról és a politikai hírekről is szó esett a kétnapos siófoki Media Hungary konferencia első napján, kedden.

Siófok, 2013. május 14., kedd (MTI) - A közbeszéd média általi tematizálásáról és a politikai hírekről is szó esett a kétnapos siófoki Media Hungary konferencia első napján, kedden.

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója arra a kérdésre, van-e mérvadó médium Magyarországon, a hvg.hu oknyomozó munkáját, az RTL Klub Híradójának széles rétegekhez eljutó tájékoztató funkcióját emelte ki, és a számára információt nyújtó műsorok között szólt az InfoRádió Aréna című műsoráról.

Az elemző ugyanakkor megjegyezte: az állam által fenntartott közszolgálati médiának sokkal nagyobb szerepet kellene vállalnia a tájékoztatásban.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója megjegyezte: a napilapok olvasásáról kezd leszokni, hiszen az interneten már minden elérhető, de úgy vélte, a Magyar Nemzetet és a Népszabadságot is el kell olvasni, egyedüli mérvadó lap ugyanis nincs.

Szerinte aki a kereskedelmi médiából tájékozódik, kevés információhoz jut. Ennek ellenére a legjobb kommunikációs gépezetnek nevezte azt, mert emberközeli problémákat vet fel.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója arról beszélt, hogy korábban a Népszabadságot tartotta megkerülhetetlennek, jelenleg pedig az Indexet.

Beszámolt arról is: nagyjából fél éve vették észre, hogy növekedett a nézőik érdeklődése a politikai hírek iránt, miközben a politikusok is egyre nyitottabbá váltak a válaszadásra.

György Bence, a TV2 aktuális műsorokért felelős vezetője is megállapította, hogy egyre érdekesebbé váltak a politikai hírek a választások közeledtével, így elképzelhetőnek tartotta, hogy hírműsoraikban növelik azok arányát.

A Hír24 olvasóit azok a hírek érdeklik, amelyeket értelmezni tudnak – mondta Kövesdi Péter főszerkesztő, aki ezzel indokolta, hogy a portál a trafikügyről számos cikket jelentetett meg, míg a "részleteiben nehezen megfogható" Portik-Laborc ügyről keveset.

A blogok hírforrásszerepéről szólva több résztvevő megjegyezte, hogy az azokon közölt ellenőrizhetetlen információk gyakran jogilag nehezen lennének védhetőek, így nem is használják azokat.

Módos Márton, az InfoRádió főszerkesztője úgy fogalmazott: a blogok manapság kiskaput jelentenek a médiatörvény alól, és gyakran a rágalmazás terepévé váltak. Szerinte nem véletlen, hogy az Egyesült Királyságban már foglalkoznak a blogok szabályozásának lehetőségével.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!