Helyi közélet

2016.12.27. 08:13

Új közösségi teret álmodtak Miskolcra – szenzációs látványtervek az építészeti megaprojektről

Miskolc - A belvárost bővítenék ki az ITC-t és környékét érintő megaprojekt révén.

Miskolc - A belvárost bővítenék ki az ITC-t és környékét érintő megaprojekt révén.

Miskolc az a magyarországi város, mely zöld mintavárosként – a mozgalom alapelvei mentén – fogalmazza meg jövőképét, városfejlesztési stratégiáját és konkrét intézkedéseit a fenntarthatóság köré építi. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal is ezzel harmóniában tervezi fejlesztéseit – értesült lapunk.

Nagy közönségforgalom

A kormányhivatal szakemberei által megálmodott „építészeti megaprojekt” révén a Miskolc belvárosában lévő Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) és a szomszédságában lévő további két kormányhivatali épület megújítása révén – a kormányhivatal által felügyelt megyei hivatalrendszer egy helyre költöztetésével – alakul ki a jövőben a megyeszékhely új kormányzati negyede.

A legkorszerűbb építészeti eljárásokat magába foglaló terv által Miskolc történelmi belvárosa kibővül és egy mindenki számára hasznos közösségi tér is létrejön a területen.

A Corvin utca, az Uitz Béla utca, Szemere utca, Mindszent tér, Görgey utca által határolt tömb Miskolc történelmi belvárosának határán fekszik, a belváros „déli kaputerülete”. A tömbben jelentős középületek állnak, a közforgalma csekély, a lakosság nem igazán vette használatba a területet. Nincsenek olyan közterek, illetve olyan funkciójú intézmények, amelyek élettel töltenék meg.

Reprezentatív tér

A Puskás Péter építész és tervezőcsapata által készített tervtanulmányban az új városszerkezeti szerep erőt sugárzó, reprezentatív tér létrehozását igényli a város történeti teréhez, a Mindszent térhez – a hajdani Mindszent település piacteréhez, főteréhez – kapcsolódóan. Ehhez az új térhez igazodnak majd a tömb tervezett, kiemelt jelentőségű középületei.

A tér, illetve a hozzá kapcsolódó kelet-nyugati irányú térrendszer lehetőséget biztosít a tömb átjárhatóságára. A benne megfogalmazott irányok a környező épületek, illetve az egész tömb használatát, működését meghatározzák.

Közlekedés, másként

A tér összefogott megjelenése és zavartalan használata a jelenlegi közlekedési rendszer átgondolását, illetve átszervezését is igényli.

A Mindszent térhez kapcsolódó új tervezett tér többféle funkciót tölt be egyidejűleg. A tér burkolt felületekkel, vízfelületekkel, zöldfelületekkel és kiemelt építészeti, képzőművészeti jelekkel valósulhat meg.

A műemlék Csupros Mária-szobor (amely nevét a hajdani a szobor lábazatára helyezett csuprokról kapta) a tér egy kiemelt pontjára történő áthelyezése tervezett. Így a szobor újra egy jelentős tér központi, iránymutató pontja lehet.

A kormányhivatali épület­együttes előtere, amelyet az azt használók – ügyfelek, itt dolgozók vagy erre járók közösségi térként – agóraként is használják. Az épületek bejáratához kapcsolódó térrészt fedetten (üveg, perforált fém), de nyitottan alakítják ki.


Parkolóházat is terveznek

A tömb projektterv által megfogalmazott új, nagy közönségforgalmat vonzó funkciói – a kormányzati negyed – szükségessé teszik a szabad, nyilvános terek átgondolt kialakítását annak érdekében, hogy a terület új funkcióit, új lehetőségeit igénybe vevők, a területre érkezők megközelíthessék a kormányhivatali ügyintézés helyeit, az ide látogatókat kiszolgáló kereskedelmi-szolgáltató területeket, a találkozás, pihenés tereit, illetve a parkolóterületeket.

A tömb északnyugati sarkának beépítését rendezni kell, a jelenlegi leromlott állagú épületállomány helyén a nagy közönségforgalmú és sok dolgozót alkalmazó hivatalok parkolószükségletét biztosító parkolóház építése tervezett.

A parkolóház a forgalmas közterületek felé kereskedelmi-szolgáltató funkciókat tartalmazó épületrészekkel együtt épülhet meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában