Helyi közélet

2016.12.29. 08:36

Még mindig hat a varázs - Arcok a megyéből: Hegyaljai Sándor bűvész

Miskolc - A 25 éve pályán lévő bűvész is szilveszterre készül. Csak ő egy kicsit másként.

Miskolc - A 25 éve pályán lévő bűvész is szilveszterre készül. Csak ő egy kicsit másként.

Amikor Hegyaljai Sándor elhatározta, hogy bűvész lesz, még csak az általános iskola padjait koptatta. Lett aztán nagy ijedelem, amikor az osztályfőnökének is bevallotta, milyen pályára készül. A pedagógus behívatta Sándor szüleit, hogy tudassa velük, a gyereknek rendes szakma kell, mert a bűvészkedésből nem lehet megélni. Ehhez képest Hegyaljai Sándor 25 éve szórakoztatja trükkjeivel a közönséget hivatásos bűvészként, és igaz, hogy a bevétele nem egyenletesen oszlik el az év folyamán, mint mondja, olyan ez, mint a hullámvasút, de mégiscsak ebből él.

A bűvészet a hivatásom, a hobbim, a szerelmem.

Hegyaljai Sándor

Lett azért persze úgynevezett rendes szakmája is: autóvillamossági műszerészként végzett a középiskolában, de csak néhány évig dolgozott ezen a területen.

Titokzatos

– Gyerek voltam még, amikor megérintett a bűvészet varázsa, titokzatossága. Nem tudtam persze, milyen lesz bűvésznek lenni, hiszen senkit nem ismertem, aki ezen az úton járt, de a varázs azóta sem múlt el. Még mindig ámulatba ejt, ha látok egy-egy új trükköt, vagy ha én mutathatok be egy új illúziót. Nagy szerencsém volt, mert a szüleim az osztályfőnök tanácsának ellenére támogattak. Igaz, azt gondolták, hogy a bűvészkedés nálam csak egy múló hóbort, vagy megmarad hobbinak, de hogy nem így lett, azt sem bánták – meséli a bűvész.

Hegyaljai Sándor arról is híres, hogy 1983-ban ő volt az akkor rendkívül népszerű, televíziós Ki mit tud? legfiatalabb versenyzője (még a 14-et sem töltötte be). Egészen a középdöntőig jutott, és második helyezéssel jutalmazták tehetségét. Ezenkívül még három Ki mit tud?-on vett részt, ami szintén rekordnak számít. ’93-ban ismét szerepelt a tévében, akkor az elődöntőig jutott.

Nagy kaland

Pályája elején dolgozott Olaszországban is, de az egész nem úgy sikerült, ahogy elképzelte, ugyanis semmi nem teljesült a szerződésben leírtakból.

– Nagy kaland volt, pénz nélkül, de sok tapasztalatot gyűjtöttem – jellemzi a külföldi munkát a bűvész. Azóta persze sokszor lépett már fel külföldön. Főleg Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken és Szerbiában. A bűvészet sokféle területét űzi: színpadi művészet, mikromágia, manipulációs és asztaltáncoltatás. Vannak felnőtt és gyerekprogramjai, ezek a Youtube-on is megtekinthetők. A fellépések persze nem maguktól jönnek, a bűvésznek menedzselnie kell magát, és szervezni a programjait. Ez ugyanúgy hozzátartozik az életéhez, mint a különböző mutatványok. És persze folyamatosan képzi magát. Mert persze mindig vannak új trükkök, új eszközök. Csak kártyacsomagból van 70–80, és mindegyik mást tud.

– A bűvészkedés a hivatásom, a hobbim, az álmom, a szerelmem. Még mindig rá tudok csodálkozni egy-egy mutatványra. Azt vallom, amíg ámulatba tudom ejteni a közönséget, addig érdemes csinálni – mondja lelkesen Hegyaljai Sándor.

ÉM-HE


Szilveszter Győrben

Természetesen a bűvész is készül szilveszterre. Ő kicsit máshogy, mint a hétköznapi emberek, mert ő ilyenkor kapja a legtöbb felkérést fellépésre. Idén az egyik győri szállodában szórakoztatja a közönséget az év utolsó napján.

Közel 8 ezer előadás van már mögötte és még több gyakorlással eltöltött óra. Vállal tanítványokat is, felnőtteket vagy gyerekeket. És egy érdekesség. Mivel nagyon szereti a népzenét, van egy közös műsor­száma a Vadrózsa Együttessel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában