Helyi közélet

2016.12.10. 14:51

Ha hiányzik a 7. és a 8. osztály, itt a lehetőség

Miskolc - A Lehetőségek Iskolája szakmai segítséget kap a jövőben a Miskolci Egyetemtől.

Miskolc - A Lehetőségek Iskolája szakmai segítséget kap a jövőben a Miskolci Egyetemtől.

Nyíri Józsefné Ilike nemrég sikeresen végezte el egy év alatt az általános iskola 7. és 8. osztályát. Igaz, a négygyermekes asszony már 51 éves, de gyerekkorában nem volt lehetősége tanulni.

– Heten voltunk testvérek. Nem tudtam elvégezni az általánost, mert 12 évesen már otthon kellett segítenem az édesanyámnak. Nagyon örültem, amikor jött ez a lehetőség. Egy kicsit nehéz volt bele­rázódni újból a tanulásba, de aztán belejöttem, és hármassal levizsgáztam. De nemcsak a tanulásban segítettek itt nekem, hanem lelkileg is. Meghalt az egyik fiam, ez engem rettenetesen megviselt. Gyógyszerezni kezdtem magam, de amikor idekerültem az iskolába, a közösség segített és rendbe jöttem – meséli Ilike, aki a Kerkai Jenő Nyitott Házban dolgozik takarítóként, és az itt működő Lehetőség Iskolájában szerezte meg a hiányzó két osztályt.

Pénteken adták át a nyitott ház felújítás utáni épületét, majd a fenntartó Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának képviselője és a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének képviselője együttműködési megállapodást írt alá.

P. Forrai Tamás Gergely provinciális elmondta: 2010 óta működik Miskolcon a hátrányos helyzetű felnőtteket általános iskolai végzettséghez segítő jezsuita program. Egy évvel ezelőtt Miskolc vezetése az üresen álló ingatlanrésszel járult hozzá a program működéséhez.

Valós igény

Az elmúlt hónapokban az épületet felújították, és komoly pedagógiai fejlesztésbe kezdtek a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetével, amit egy keretmegállapodásban fogalmaztunk meg. Hozzátette: valós igénnyé vált a leszakadó vidék és roma emberek felzárkóztatása. Ennek érdekében olyan programot hoztak létre, ami rugalmas, önkéntességen alapul, és lényege a személyes megszólítás, odafigyelés. Felnőttképzési programjukkal széles társadalmi problémára kívánnak megoldást nyújtani.

- ÉM-HE -


Kihívás is egyben

– A Tanárképző Intézet munkatársai abban tudnak segíteni a Lehetőségek Iskolájának, hogy oktatás-módszertani szempontból olyan innovatív módszerekre épülő tananyagokat dolgoznak ki, amelyek célzottan a hátrányos helyzetből érkező, az általános iskolát korán elhagyó tanulóknak segítenek immár felnőttként befejezni tanulmányaikat – hangsúlyozta dr. Illésné dr. Kovács Mária, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. – Mi már számos innovatív oktatási módszertan kidolgozásában részt vettünk, azonban ez a terület még lefedetlen számunkra is. Ezért lehetőség, de kihívás is egyben, hogy a nehéz helyzetben lévő felnőtteknek tudjunk speciális tananyagot, módszertant, oktatási segédletet, tanulást segítő feladatlapokat, gyakorlatokat kidolgozni. És egyúttal egy olyan módszertant is, amely ennek a képzésnek, oktatásnak a hatékonyságát hivatott szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában