Helyi közélet

2016.12.02. 13:20

„Dideregj velünk Mádon!”

Mád - December 3-án szombaton újra: „Dideregj velünk Mádon!”

Mád - December 3-án szombaton újra: „Dideregj velünk Mádon!”

– Ennek a rendezvénynek pont az a célja, hogy bemutassuk a mádiak egy olyan oldalát is, amit eddig kevéssé – tudtuk meg Dubóczki Dorina rendező, ötletgazdától. – Az egyszerű parasztember mindennapi életét, téli szokásait szerettem volna megjeleníteni. Kiskoromban még magam is keltem hajnalban nagymamámék disznóvágására, amit nagyon élveztem, karácsonyra rajzokkal, papírdíszekkel készültünk, jósoltunk magunknak férjet, horgászni mentünk, hogy halételek kerüljenek a karácsonyi asztalra, tököt, diót, mézeskalácsot, egyéb süteményeket sütöttünk édesanyámmal. Nagyiék horgoltak, kötöttek, karácsonyi ajándékokat készítve gyerekeiknek, unokáiknak. A ma itt élők, még ha kevesebb számban is, de folytatják ezeket a családi hagyományokat. Tavaly azt kérdezte tőlem egy pesti barátom: azt mondd meg, Dorina, mit lehet itt délután öt után csinálni? Hát pontosan ezeket. És akik itt élünk, ezt nagyon szeretjük. És szeretnénk megtartani ezeket a szokásainkat, átélni újra a régi vidéki telek hangulatát, együtt, minden mádival és minden ideérkező vendéggel.

Kicsiknek és nagyoknak

A mádi didergőn egész nap vendégül látják a kicsiket és a nagyokat, meg a legnagyobbakat egy nagy közös mulatozásra. A mazsolákat, azaz a kicsiket kézműves foglalkozások, szaloncukor-készítés, táncház, lovasszekerezés és állatsimogató várja. A falánkoknak disznóvágást rendeznek, hal­ételekkel, pirított dióval, sült gesztenyével, sült tökkel, sült almával várják, a szomjazóknak forralt borral és pincemustrával kedveskednek, a házasulandókat jóslógombóc várja, a babonásoknak boszorkánylest rendeznek, a költekezők kézműves ajándékokra, helyi termékekre költhetik forintjaikat, a mulatozókat pedig esti didergőbálba várják a művelődési házba.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában