Helyi közélet

2016.12.01. 13:16

A hatékonyabb mentésért

Miskolc - Fogyatékkal élők mutatták meg, hogyan segíthetnek nekik a leghatékonyabban.

Miskolc - Fogyatékkal élők mutatták meg, hogyan segíthetnek nekik a leghatékonyabban.

A fogyatékkal élők mentése során felmerülő kommunikációs nehézségek feltárása, a mentés közbeni tájékoztatás hatékonyabbá tétele érdekében úgynevezett „érzékenyítő programokkal” igyekeznek a hivatásos tűzoltókat felkészíteni az ilyen helyzetekre.

Érzékenyítés

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományával együttműködve hívta életre a munkaműhelyt.

A tegnapi érzékenyítő program során siketek, vakok, gyengén látók és hallók – többek között – bemutatták a látássérültekkel és a hallássérültekkel történő helyes kommunikáció és segítségnyújtás legfontosabb tudnivalóit.

Tudjanak segíteni

A Miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatban lévő tűzoltói maguk is kipróbálhatták, hogy milyen vakon vagy a látássérültség valamilyen fokozatában tájékozódni, közlekedni. Erre azért volt szükség, mert az ilyen tapasztalatok birtokában éles helyzetben hatékonyabban képesek majd segíteni a fogyatékkal élők mentését. A tűzoltók elsajátíthatták azt, hogy milyen módon tudnak kommunikálni egy közlekedési baleset, vagy egy tűzeset során bajba jutott látás-, vagy hallássérülttel. Fontos szempont, hogy miként lehet elérni azt, hogy minél gyorsabban hagyhassák el a veszélyes területet.

A programban részt vevő tűzoltók kérdésekkel bombázták a „szakembereket” és sorra választ is kaptak felvetéseikre.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában