Helyi közélet

2016.11.30. 15:35

Újjáéledt a tarcali palack

Tarcal - Négy helyi festő díszítette fel az új helyre került üveget.

Tarcal - Négy helyi festő díszítette fel az új helyre került üveget.

Tarcalon a Farkasdomb legmagasabb pontján 2006 januárjától egy tokaji borospalack hirdette, Tokaj-Hegyalján jár, aki ide érkezik, itt utazik át.

Évek hosszú során kirándulók úti célja volt e hely. Több ösvény vezetett a hitelesen megfestett óriás palackhoz. Néhány métert megtéve a palack mögött a tarcali tavas kőbánya tárult a sétáló elé. Nem csoda, hogy sokan felkeresték e helyet. Sajnos az időjárás, a vandálok rongálása, firkálása következtében egyre csúnyább, élvezhetetlenebb lett a palack. El kellett távolítani.

Új helyen

Helyére adományozás útján az Áldó Krisztus monumentális gránitszobor került. Alig fél év elteltével a dombtetőre vezető túraösvények helyére kiépített sétány került kialakításra.

Volt, aki örömmel nyugtázta, hogy végre egy szép és esztétikus alkotás került a Farkasdombra. Volt, aki visszasírta a palackot.

Sok ötletelést és gondolkodást követően Tarcal képviselő-testülete megbízta a helyi amatőr festőket, hogy a település emblematikus épületeit, szobrait, emlékműveit és jellegzetes természeti látnivalóit megjelenítve öltöztesse új köntösbe a nyolc méter magas, két méter széles aszús palackot. A mintegy 15 négyzetméteres hengeres felület nem kis feladatot rótt a négy festőre.

Számtalan munkaóra, újratervezés, átfestés, módosítás, technikai nehézségek, a hideg, a meleg legyőzését követően 2016 őszére elkészült, megújult, újjáéledt az aszús palack. A hatalmas festészeti munkát követően időtállóvá kellett tenni a felületet. Speciális lakkréteg került a teljes felületre két rétegben. Ez ad védelmet az időjárás viszontagságaitól, az emberek rongálásaitól. Csak remélhetjük, hogy tartós lesz.

Mivel az eredeti helyére az egyedi Áldó Krisztus szobor került, meg kellett találni a palack új helyét. Végül a település Budapest–Miskolc–Szerencs felőli végén, a Tarcali Csárda melletti beépítetlen területet készítették elő az üveg fogadására, amely azóta át is került új helyére.

ÉM-DA


Akik festették

Titkóné Takács Mónika, Takács Zsolt, Farkas László, Farkasné Filkó Éva.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában