Helyi közélet

2016.11.05. 20:37

Továbbfejlesztették a tokaji vízműrendszert

Tokaj - Javult az ivóvíz minősége annak a fejlesztésnek köszönhetően, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás hajtott végre.

Tokaj - Javult az ivóvíz minősége annak a fejlesztésnek köszönhetően, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás hajtott végre.

A Szerencs, Bekecs, Golop, Prügy és Taktakenéz települések lakóit érintő vízminőség-javítás részeként a tokaji vízműrendszert is bekapcsolták a rendszerbe.

A fejlesztés részletei

Pénteken, a tokaji vízműtelepen tartott projektzáró eseményen Kiss Attila projektvezető kiemelte: egy 2001-es kormányrendelet értelmében a szerencsi és golopi térségben szolgáltatott ivóvíz nem felelt meg az uniós szabványoknak.

– A Szerencs, Bekecs, Legyesbénye és Mezőzombor települések vízellátáshoz be kell táplálnunk a hálózatba naponta 2-300 köbméter vizet. Ezt eddig a szerencsi és bekecsi vízműből oldottuk meg, valamint naponta pár száz köbmétert a golopi vízműből tettünk hozzá. A projekt során a bekecsi és szerencsi vízbázist feladtuk, azok nem üzemelnek tovább és a kellő vízmennyiséget két irányból, Tokajból és Golopról tápláljuk a rendszerbe.

A fejlesztés részeként Tokajban a korábbi 3000 köbméter kapacitású vízmű helyett egy nagyobb, 6000 köbméteres épült és három új kutat hoztak létre. Mindezek mellett újjáépült a technológia, kiépítettek egy gáz- valamint vas-, mangán- és arzénmentesítési folyamatot is. A fejlesztés részeként már úgynevezett törésponti klórozást alkalmaznak, a vizet egy 30 kilométeres távvezetéken Taktabáj érintésével Prügyön át juttatják el Szerencsig.

A fejlesztés után a tokaji vízmű a szerencsi térség fogyasztásának a felét biztosítja, a másik részét Golopról biztosítják. Ott sem a régi vízművet és vezetékeket használják, hanem egy teljesen megújult rendszerből. Golopon a korábbi három kút helyet már öt kút van és kiépült a tisztítóberendezés is.

- ÉM-EJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában