Helyi közélet

2016.11.22. 16:11

Tállya: a kultúra és a bor házassága

Tállya - Új borlovagokat avatott Tállyán a Taille Borlovagrend. A lovagrend célja, hogy a falu régi hírnevéhez méltó szerepet kapjon Tokaj-Hegyalja életében.

Tállya - Új borlovagokat avatott Tállyán a Taille Borlovagrend. A lovagrend célja, hogy a falu régi hírnevéhez méltó szerepet kapjon Tokaj-Hegyalja életében.

2014-ben a Tállyáért Egyesület megalapította a Taille Borlovagrendet, melynek célja a borászati hagyományok ápolása, a tállyai bor minőségének a javítása és a közös gondolkodás, összefogás erősítése a helyi borászok és a nemrég Tállyára érkezett szőlőbirtokosok között.

A mostani – elmúlt hétvégi – avatáson, a tállyai Oroszlános Borvendéglőben és Borhotelben a Taille Borlovagrend három új tagot vett fel: Herczeg Flóra énekművészt, Mészáros Lászlót, a tokaji Disznókő szőlőbirtok igazgatóját és Kiss Lászlót, lapunk főszerkesztőjét.

Az avatáson felszólalt Márton Péter, a Tállyáért Egyesület elnöke és a Taille Borlovagrend kancellárja. Márton Péter arra kérte a borlovagokat, segítsék a „tállyai borkultúra, szőlő- és bortermelés, a helyi pincészetekhez kapcsolódó turizmus támogatását és a valaha szebb időket megélt település újjáélesztését, a tokaj-hegyaljai vérkeringésbe való visszatérésének elősegítését, a szűkebb és tágabb értelmezésű régión belüli méltó szerepének visszaállításáért történő törekvések felvállalásán keresztül”.

Tállyán a borrend megalakítása óta is sok minden történt: Márton Péter és felesége, akik az egyesület létrehozásán és vezetésén túlmenően működtetik az Oroszlánost, többedmagukkal létrehozták a Tállya Wines társulást is – megalkotva Tállya közösségi borát. A legnagyobb lépések egyike, hogy az idén elstartolt a Kerekdomb Fesztivál, amely az eddigi kezdeményezéseket összefogva Hegyalja meghatározó kulturális és gasztronómiai eseményévé válhat, a Művészetek Völgyéhez hasonlóan. A Művészetek Völgyével szoros együttműködést alakítottak ki, hiszen most már a tállyaiaknak köszönhetően itt a hegyaljai dombok és völgyek között is szárba szökkenhet egy országos hírű fesztivál.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában