Helyi közélet

2016.11.24. 23:34

Szakmájuk mesterei lettek

Miskolc - Tíz szakmában avatott mestereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Miskolc - Tíz szakmában avatott mestereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Sikeres vizsgájuk után a Népkerti Vigadóban vehették át mesterlevelüket azok a szakemberek, akik ezentúl szakmájuk mestereinek számítanak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) által szervezett ünnepségen minden megszólaló a szakképzés, a tudás átadásának fontosságát hangsúlyozta.

Harc van a gyerekekért, amelyben nem állunk jól. Bihall Tamás

Kezükben a jövő

– Remélem, ez nemcsak egy cím lesz, hanem kamatoztatni is tudják, ugyanakkor felelősség is, mert az önök tudását tovább kell adni a következő generációnak – mondta Pfliegler Péter, Miskolc város alpolgármestere. Hozzátette, a város és a kamara is azon fáradozik, hogy helyben tartsa a szakképzett fiatalokat, ezt a célt szolgálja a kormány garantáltbérminimum-javaslata is.

A nemzetgazdaság és a megye eredményei is javulnak, ehhez azonban szükség van a jól képzett munkaerőre, ugyanis a vállalatok egyre nehezebben találnak szakembereket, hangsúlyozta Lórántné Orosz Edit, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője.

– Megváltozott a szakképzés rendszere, és ebben fontos része van a mesterképzésnek. Az önök kezében van a jövő szakmunkásainak képzése – tette hozzá.

Becsület és megbecsülés

– Mi is a mesteri cím? Elsősorban felelősségvállalás, becsület és megbecsülés. A mester a saját területén kiemelkedő tudással bír, és azt tovább tudja adni – fejtette ki véleményét Kovács Attila, a BOKIK alelnöke, a kézműves tagozat elnöke, aki maga is mestere a cipész szakmának. – De magukat is folyamatosan képezni kell, keresni az új megoldásokat.

– Harc van a gyerekekért, amelyben nem állunk jól – jelentette ki Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. – Nem szerencsés az a folyamat, hogy egyre több gyerek megy gimnáziumba. Meg kell billennie ennek a tendenciának, amelyhez szükség van a jó szakiskolákra.

Hozzátette azt is, ehhez meg is kell tudniuk szólítani a fiatalokat, ami nem egyszerű, ehhez várják a mesterek segítségét is, akik a szakember-­utánpótlás letéteményesei.

A mesterbizottsági elnökök nevében Kandik Ferenc Venesz díjas mesterszakács köszöntötte a friss mestereket, a képzést pedig Nagy József kőműves mester köszönte meg társai nevében is, majd ezt követően átadták a tíz szakma képviseletében született mesterleveleket.

– A megszerzett, naprakész szakmai tapasztalatunkat át kell adni a következő generációknak is, engem ez is motivált arra, hogy megszerezzem a mesteri címet. Az alapok és az új fogások segítségével kicsit a szakma is megújulhat így – mondta el érdeklődésünkre Hegedűs István, aki a szakács szakma mestere lett.

Mesterek lettek

Nyolcvan szakember lett most mester

Ezekben a szakmákban avattak mestereket: autószerelő, ács­állványozó, bútorasztalos, cukrász, gáz-, fogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő, kereskedő, kőműves, pincér, szakács, villanyszerelő

Sokan mennek külföldre

A tapasztalatok szerint talán gázszerelőt a legnehezebb manapság szerezni, a mesterlevelek átadásán is ebben a szakmában voltak a legkevesebben. Érdeklődésünkre Petercsák Máté frissen avatott mester elmondta, valóban kevés a szakember.

– Nagyon kelendőek a kollégák külföldön, így sokan mennek ki dolgozni. Ugyanakkor nincs utánpótlás, a gyerekeket nem érdekli ez a szakma. Mi is oktatunk tanulókat, jelenleg nyolcat, de egy részük nem akar a szakmában dolgozni, másik részük pedig külföldön képzeli el a jövőjét. Itthon kell tartani a fiatalokat és megbecsülni a szakembereket – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában