Helyi közélet

2016.11.15. 08:45

Nálunk már emeltek a cégek, hogy megtartsák a munkaerőt

Miskolc - A munkaerő megtartása miatt kell a béremelés, de a bérköltségeket is csökkenteni kellene.

Miskolc - A munkaerő megtartása miatt kell a béremelés, de a bérköltségeket is csökkenteni kellene.

Azért, hogy a munkaerő helyben maradjon, a helyi vállalkozóknak már rég meg kellett lépniük a béremelést. Igazából 7–8, de van, ahol már 10 százalékkal is emelték a fizetéseket, hogy a szakképzett dolgozók ne menjenek külföldre vagy éppen a Dunántúlra. Minderről Barkóczi István, a FUX Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója beszélt lapunknak. A vállalkozót annak kapcsán kérdeztük, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette: a kormány 15 százalékos minimálbér-növelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet jövőre.

Ha a bérterhek nem csökkennek, kevesebb juthat fejlesztésekre. Barkóczi István

– Ha elfogadják a jövő évi minimálbér-emelést, akkor a helyi vállalkozóknak újra a zsebükbe kell nyúlni és újra emelni – fogalmazott Barkóczi István. – Az így kétszer megemelt bér már sokkal közelebb lehet ahhoz az összeghez, ami segíthet abban, hogy a dolgozók a térségben maradjanak.

A vállalkozó szerint a munkavállalók szempontjából az 50 százalékos emelés lenne ideális, de ha jövőre újra kell emelni, akkor közel 30 százalékos növekedésről beszélhetünk térségünkben. „Ez azért már segíthet a munkaerő megtartásában” – vélekedett a vezérigazgató.

Másik oldal

Barkóczi István azonban igyekezett megvilágítani a tervezett béremelés másik oldalát is, azaz a munkáltatót érintő változásokat.

„A munkavállalónak természetesen kell az emelés, de a vállalkozóknak pluszköltséget jelent. A bérterhek ugyanis nem csökkennek. Ezáltal a munkáltató nyeresége csökken, így a fejlesztésekre is kevesebb juthat” – hangsúlyozta.

A kormány által bejelentett 4 százalékos járulékcsökkentés kapcsán Barkóczi István azt mondta, az kevés. Igazából két számjegyűnek kellene lenni, hogy a munkáltatók a pénzüknél maradjanak – jelentette ki. Barkóczi István szerint azoknak a vállalatoknak, amelyeknek van anyagi lehetőségük, meglépik a béremelést, akiknek nincs, azokra keserű jövő vár.

111-ről 127-re

De mit jelent számokban az emelés? Ha kormány javaslatát a munkáltatók is elfogadják, akkor a most 111 ezer forintos bruttó minimálbér 2017-ben 127 ezer forint lesz. A munkavállalók egyébként 10,4 százalékos emelést szeretnének elérni idén és 11,8 százalékot jövőre azért, hogy a nettó minimálbér két év alatt elérje a létminimumot, ami jelenleg 88 ezer forint.

Ezermilliárd fölötti

A szakszervezetek eltérően értékelik a kormány által bejelentett tervezetet. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a béremelési ajánlatot a munkavállalói oldal minden tagja jó lépésnek tartja. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége azonban úgy vélte, hogy a Varga Mihály által javasolt bérfelzárkózási program nem hajtható végre, mert az ezermilliárd forintot meghaladó béremelést tenne szükségessé a vállalkozói szférában.

Drágulást hozhat?

A kormány által tervezett béremelés kapcsán a szakemberek attól tartanak, hogy a vállalkozások a többletterhet a fogyasztókkal fizettetik majd meg. Példaként a kétezres évek eleji tapasztalatokat hozták, amikor is a minimálbér-emelés legerősebben a mezőgazdaságban, a ruhagyártásban, a textiliparban, a bútorgyártásban, valamint a szállodai szolgáltatásban és a vendéglátóiparban működő vállalkozásokat érintette, így ezekben az ágazatokban volt a legnagyobb az árak emelkedése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában