Helyi közélet

2016.11.21. 08:02

Miért titkos, mennyit költ a képviselő?

Miskolc - A jegyző továbbra is állítja, nincs olyan adat, ami van.

Miskolc - A jegyző továbbra is állítja, nincs olyan adat, ami van.A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felszólította a miskolci önkormányzatot, hogy adja ki lapunk számára a listát, amelyből kiderül, melyik önkormányzati képviselő mire költötte tavaly a képviselői alapját. Ezt az adatsort február óta próbáljuk – közérdekű adatként – kikérni, de a miskolci hivatal folyamatosan elutasítja kérésünket. Éppen ezért fordultunk a hatósághoz, ahol először – még tavasszal – azt a választ kaptuk, hogy dr. Csiszár Miklós jegyző arról tájékoztatta őket, abban a formában, ahogy mi kérjük, nem vezetnek nyilvántartást.

Ebben a formában nem vezetünk nyilvántartást. dr. Csiszár Miklós

Elképzelhetetlen volt

Ez persze már akkor is elképzelhetetlen volt, hiszen enélkül hogyan tudja ellenőrizni a hivatal, hogy az egyéni körzettel rendelkező képviselők a rendelkezésükre álló évi 12 millió forintot mire költötték, egyáltalán elköltötték-e vagy esetleg nem költöttek-e többet.

Ráadásul azt, hogy létezik ilyen lista, alátámasztja az is, hogy két ellenzéki képviselő – Bartha György és Pakusza Zoltán – eljuttatta lapunkhoz a saját költéséről szóló adatsort, amelyet az önkormányzattól kértek ki. De ugyancsak az ilyenfajta nyilvántartás létezése mellett szól az a táblázat is, ami a közelmúltban jelent meg az önkormányzat lapjában, ez tételesen felsorolja, hogy az egyik ellenzéki képviselő mire költött a képviselői alapjából.

Újabb válasz érkezett

Ezek ismeretében októberben újra a hatóság segítségét kértük. Mellékeltük számukra az általunk ismert listákat és ezek ismeretében megkaptuk a választ: „…rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján a hatóság tudomására jutott, hogy az önkormányzat állításával ellentétben előállításra került olyan lista, amely képviselőnkénti bontásban tartalmazza az alapok felhasználásáról szóló kimutatást…” Erre hivatkozva a hatóság felszólította az önkormányzatot, nyolc napon belül adják ki a kért adatot.

A nyolc nap letelt, majd megérkezett a miskolci jegyző ismételt elutasító válasza, levelében ugyanis továbbra is azt állítja, az általunk megadott szempontok alapján nincs nyilvántartása a hivatalnak. Dr. Csiszár Miklós úgy véli, a két ellenzéki képviselő esetében a hivatal ügyintézője adhatott tájékoztatást. Arra nem tért ki, hogy az önkormányzati lap hogyan jutott információhoz.

És a Fidesz? És a KDNP?

Időközben persze kértük Soós Attilának, a Fidesz frakcióvezetőjének és Molnár Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének segítségét is abban, hogy képviselőik alapfelhasználásáról szóló tételes listát küldjék el számunkra. A válaszukat még várjuk. Addig csak találgatni tudunk, miért titkos ennyire ez a közérdekű adat.



Van adat, nincs adat: továbbra is tart a hivatali bújócska Miskolcon

Miskolc - „A közérdekű adatkérését az igényelt adatok tekintetében elutasítom” – áll abban a levélben, amit még februárban kaptunk Miskolc jegyzőjétől, dr. Csiszár Miklóstól.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában