Helyi közélet

2016.11.22. 18:25

Már tízévesen a gyógyszertárban kíváncsiskodott: miből lesz az orvosság

Miskolc - Ábelt a kémia, a biológia és a sport érdekli, de már belekóstolt az orvoskutatásba is.

Miskolc - Ábelt a kémia, a biológia és a sport érdekli, de már belekóstolt az orvoskutatásba is.

Major Ábel szerint az a szép a kémiában és a biológiában, hogy aki ezekhez a tudományokhoz ért, segíthet más embereknek.

Lenyűgözve figyeltem, hogyan készülnek a kenőcsök.” MAJOR ÁBEL

Ösztöndíj a tehetségnek

A Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja elnyerte a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíját. Az ösztöndíj egyrészt anyagi támogatást nyújt, másrészt segíti a tehetséges diákok kapcsolati rendszerének építését, tudjuk meg Ábeltől. A gyógyszergyártó cég azt szeretné, hogy a természettudományok iránt érdeklődő fiatalok könnyebben elérjék céljukat azáltal, hogy versenyekre tudjanak utazni, őket segítő mentorokkal találkozhassanak, tanfolyamokon vehessenek részt vagy szakkönyveket vásárolhassanak.

A pályázati rendszer úgy működik, hogy a Richter Gedeon alapítvány azoknak az iskoláknak küldi el a felhívást, amelyek diákjai sikeresen szerepeltek különböző, országos versenyeken. A Földes gimnázium is kapott ilyet, hiszen sok versenyeredménye van. Ezután az intézmény tanárai jelölnek diákokat az ösztöndíjra, melyet ez évben a Földesből Ábel nyert el.

Kíváncsi lett

Ő egyébként már egészen kisgyerekkora óta érdeklődik a kémia iránt. Édesanyja ugyanis gyógyszerész, Ábel pedig szívesen ment be hozzá a munka­helyére.

Lenyűgözve figyelte, hogy készülnek a különböző kenőcsök, szuszpenziók, és rettenetesen kíváncsi lett, hogy miből áll össze egy-egy orvosság.

Hetedik osztályos volt, amikor a Földes Ferenc Gimnázium tanulója lett, mivel 6 osztályos képzésre jelentkezett. Nagy örömére Endrész Gyöngyi lett a kémiatanára, aki sok-sok tehetséges diákot készített már fel országos, valamint nemzetközi tanulmányi versenyekre. Ábel hamarosan a tanárnő tehetséggondozó szakkörébe kezdett el járni, és aztán jöttek sorban a versenyek.

Sok-sok jó eredménye van, azokat említette csak, amelyekre a legbüszkébb. Tavaly az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 25. helyezést ért el, előtte pedig az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjében mutathatta meg tehetségét, itt 3. helyezést ért el.

– A kémiában az a szép, hogy logikus és hogy segíteni lehet vele az embereknek. Gondolok itt akár a gyógyszerekre. A kémiához hozzátartoznak a számolási feladatok is, hiszen nem elég valamit elméletben kigondolni, azt a gyakorlatban meg is kell valósítani, ehhez kell a számolás – fogalmaz a tehetséges diák.

Kéri, feltétlenül írjuk meg, hogy rendkívül hálás Endrész Gyöngyi tanárnőnek, aki áldozatos munkájával segíti őt a felkészülésben.

Álma a kutatás

Ábel tagja a Magyar Temple­ton Programnak is, melynek segítségével egy budapesti mentor segíti őt: dr. Nyíri Gábor, aki a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet agykutatással foglalkozó munkatársa. Már meg is van a terv, hogy kapcsolódhatna be Ábel a mentor kutatócsoportjának munkájába. Nemrég sikerült az intézetben két hetet eltöltenie.

A tudományokon kívül a sport is érdekli. Hat éve karatézik, versenyekre nem jár, csak edzésekre, Ábel úgy fogalmaz, az épp elég neki. Egyébként készül az érettségire, bízik benne, hogy minden jól sikerül majd.

A következő tanévben pedig már a Semmelweis Egyetem hallgatója szeretne lenni. Gyógyszerésznek jelentkezik, és szeretne a jövőben is kutatással foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában