Helyi közélet

2016.11.09. 08:47

Legyen a fiataloké az Avasi kilátó!

Miskolc - Sélley Andrea közösségfejlesztő szerint az Avasi kilátó „nagyon Miskolc”.

Miskolc - Sélley Andrea közösségfejlesztő szerint az Avasi kilátó „nagyon Miskolc”.

A 2013-ban fél évszázados Avasi kilátó jellegzetes alakjával gyorsan a város egyik szimbóluma lett a szocialista rendszerben. Vállalatok, vendéglátóipari egységek emblémáin csakúgy megjelent abban az időben, mint például a hajdani miskolci Rövidfilm- és Televíziós Fesztivál elemein, de fellelhető volt naptárakon, porcelánvázákon és sok egyéb máson is. Ez a múlt, mint ahogyan az egykori presszó is a kilátóban. Mi legyen a kilátó sorsa? Mit gondolnak minderről a miskolciak? Elsőként Sélley Andrea közösségfejlesztőt kérdeztük.

Fontos, hogy a városlakók is elmondhassák véleményüket. Sélley Andrea

Sokféleség

– Azért küzdök jó ideje, hogy lehessen annak tere, hogy a városlakók véleménye mentén szerveződjenek bizonyos városfejlesztések, és pont az Avasi kilátó volt az egyik lehetősége ennek, hiszen szerintem ez olyan szimbóluma a városnak, ami nagyon Miskolc – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak ennek kapcsán Sélley Andrea, a Dialóg Egyesület elnöke. – Elkezdtünk arról beszélgetni, hogyan lehetne megnyitni a közösségi tervezés lehetőségét. Azt vallottam, képviseltem, tapasztaltam útközben, hogy kétoldalú feladat az, hogy megnyissuk egyáltalán ezt a kultúrát, mert a városlakók sincsenek hozzászokva ahhoz, hogy megkérdezik a véleményüket. A városvezetés pedig félelemmel társítja azt, ha megnyílik mondjuk a véleménynyilvánítási lehetőség, hiszen akkor az ott megfogalmazódott ötleteket meg is kell valósítani, pedig igazándiból egy párbeszédnek a lehetősége ez, ahol pró és kontra érvekkel lehetne előrevinni a tervezési folyamatot. A kilátó azért is jó, mert bármi történhet, annyi sokszínű embert érdekel, és nagyon sokfajta funkciót is lehetne társítani hozzá.

Sélley Andrea arról is beszélt, hogy sokféle kezdeményezés megjelent (erről lapunk is beszámol időről időre – a szerk.): a szalonos, éttermes verzió csakúgy, mint az Átjáró Egyesület ötletei. Ez utóbbi most abban a szakaszában jár, hogy a kilátót mint városi értéket dolgozzák fel.

Nem megoldott a fűtés

– Másodlagosan mondom azt, hogy érdemes a funkcióról gondolkodni, mert a fiatalok kezébe adnám a helyet, ha tőlem függne – fogalmazott a Dialóg Egyesület vezetője. – Kérdés, hogy ki az, akit motivál ez a kérdés. Nekünk van egy e-dialóg felületünk, ahol meg lehet nyitni ezt a csatornát. Egyrészt véleménynyilvánítási lehetőség a városlakóknak, ami hiszem, hogy aktivizálja is az itt élőket.

Szóba került az Avasi kilátó jelenlegi bérleti díja is, ami Andrea szerint sok, de úgy vélte, hogy nagyobb gond az, hogy nehezen fűthető a hely, ki sem akarják, akarta adni a MIK Zrt. a téli időszakban.

– A Civil Rádióval ott akartuk az egyéves szülinapunkat megünnepelni tavaly, ám januárban nem engedte város, mert nem megoldott a fűtés – árulta el.

Sélley Andrea kérdésre elmondta: a fenntartás attól is függ, hogy kinek a kezelésében van a hely.

– Ha a város kezelésében, akkor lehet hogy könnyebb fejlesztési forrásokat lehívni – tette hozzá. – Attól érdekes, hogy a mostani állapot fejlesztésre kerülhet-e, és mondjuk kinek a legkönnyebb a fejlesztési forrásokat megszerezni. Jómagam a közösségi funkciókat preferálom, de persze nagyon jó, ha vannak gazdasági, piacorientált funkciók is, de egy ilyen történetet, mint az Avasi kilátó, nem lehet elvenni a városlakóktól, mindenféleképpen teret kell nekik adni.

Nem mellékesen Andrea szerint a kilátó statikailag megbízható, és a néhány évvel ezelőtti ablakcserék is sokat javítottak az állagán, ám természetesen további fejlesztésre szorul a hely.

– Egyre többet látok a kilátónál fiatalokat! Ez a tény szerintem szívet melengető – hangsúlyozta.

„Az Avasi kilátó jövője”

Étterem? Kiállítótér? Vagy? Az Észak-Magyarország megpróbálja kikérni a miskolciak véleményét arról, hogy mi legyen az Avasi kilátóval, és talán együtt találhatunk olyan utat, utakat, amelyeket eddig nem jártak a kilátó jövője kapcsán. Kérjük, ha ötlete van, írja meg nekünk névvel, elérhetőséggel e-mailben az [email protected] címre. A tárgyba kérjük, írja be: „Az Avasi kilátó jövője.”



Az avasi kilátó kilátásai

Miskolc - Mi lehet Miskolc volt jelképének sorsa? Lehet-e újra szerethető szimbólum?

 

 

 

Avasi kilátó: Tévétorony, városjelkép

Miskolc - Az Avasi kilátó városépítészeti értéke, politikai megítélése, múltja és jövője volt a téma.

 

 

 

Videó: Kilátás a kilátó felett

Miskolc - 120 m magasból a Miskolci Avasi Kilátó (72 m) és a város panorámája ahogy eddig nem láthattad.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában