Avasi kilátó: Tévétorony, városjelkép

Az Avasi kilátó volt a középpontban
Az Avasi kilátó volt a középpontban - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Az Avasi kilátó városépítészeti értéke, politikai megítélése, múltja és jövője volt a téma.

Szombaton az Avastető, adott otthont a kétnapos Utánam, srácok! Fesztivál programjainak, nem meglepő hát, hogy az avasi kilátó múltja, jelene, jövője volt a témája az „ominózus helyszínen” a, az egykori kilátó presszóban megtartott beszélgetésnek, amelyen építészek, a város legmagasabb pontjának sors iránt érdeklődő lokálpatrióták voltak a résztvevői.

Elhangzott, hogy a kilátó mint építészeti alkotás megítélése szempontjából fontos kijelenteni, hogy a ma – sokak szerint – már korszerűtlen komplexum építése idején, a hatvanas évek elején a kor legélenjáróbb technikáját sorakoztatta fel. Tervezése, megalkotása építészeti bravúrnak számított.

Felvetődött a kérdés, miként jutottunk el oda, hogy évtizedekkel ezelőtt az avasi kilátó a város egyeduralkodó jelképének számított, mára viszont fordult a kocka és alig-alig akad olyan formáció, amely emblémájának tekintené a tévétornyot.

Tévétorony és kilátó

Bármilyen építészeti alkotásról van szó, a jövőjét az határozza meg, hogy miként sikerül hasznosítani. Az avasi kilátó jelenleg kettős funkcióban szolgál, egyrészt tévétorony és telekommunikációs antennák egész erdeje található meg rajta, másrészt turisztikai látványosság, idegenforgalmi objektum.

A nagy lehetőség

Életet akarnak lehelni a jelenleg egyfajta tetszhalott állapotban lévő kilátóba és környékébe. Az elképzeléseik az avasi borutak, borospincék megújítási terveihez is illeszkedik.

Magának az Avasi kilátónak a sziluettjét megőriznék, de új „ruhába öltöztetnék”. Fenn egy étterem működne, amelyben a vendégek a panorámán túl a társasági élet nyüzsgését is élvezhetnék.

Alatta a kilátóteraszon kávézó, cukrászda kapna helyet, valamint nyaranként egy koktélterasz. A földszinti, talajszint is egy kilátószint, amelyet bevonnának a projekt aktív területei közé: igényes turista-vendéglátás helyszíneként. Lenne itt szökőkút, játszótér és utcabútorokkal berendezett pihenő rész is.

– Szaniszló Bálint –


Utánam srácok!

Kovács Krisztián, Jelisztratov Szergej, Berkes Gabi, Martos Tamás, Berkes Zoltán. Gyermekszínészek voltak ők az egykor Miskolcon, Miskolcról készült Utánam, srácok! című ifjúsági tévéfilmsorozatnak. Generációk nőttek fel a filmsorozaton, amelynek egykori főhősei ma már deresedő hajú férfiak, apák. Velük találkozhattak szombaton délután az egykori avasi kilátó presszóban. Az Utánam, srácok! kultikus korlenyomata a ’70-es éveknek. Amelyik apródfrizurás fiú nem köldökig felhúzott trapézfarmert hord, gatyába betűrt inggel, az mind rövidnadrágos.
hirdetés


hirdet�s