Helyi közélet

2016.11.15. 11:42

Kevés a fizetés, sztrájkolnak

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szociális ágazat dolgozói inkább a multikhoz mennek dolgozni, mert ott több a fizetés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szociális ágazat dolgozói inkább a multikhoz mennek dolgozni, mert ott több a fizetés.

A szociális ágazatban dolgozókkal találkoztunk hétfőn a miskolci városházán, ahol ünnepséget rendeztek a szociális munka napja alkalmából. Az általunk megkérdezettek azt mondták, bár nehéz a munkájuk, de nem érzik a társadalmi és főleg az anyagi megbecsülést. Kérték, nevüket ne írjuk meg, mert egyébként nem nyilatkozhatnak.

Egyikük az idősgondozásban dolgozik. Mint fogalmazott, ez a munka nemcsak fizikai, de lelki megterhelést is jelent. Az ő munkahelyén az a legnagyobb probléma, hogy az alacsony fizetés miatt elhagyják a pályát a dolgozók. Az utóbbi hónapokban 4-en mentek el az egyik miskolci multi céghez, mert ott sokkal jobb volt a fizetés. Szinte mindenki a minimálbérért dolgozik.

Több a munka

A másik munkavállaló a családvédelem területén tevékenykedik. Véleménye szerint az a legnagyobb probléma ezen a területen, hogy a januári törvénymódosítás óta kevesebben végeznek több munkát, a határidők pedig szorítanak, azokat pontosan be kell tartani. Rengeteg a papírmunka, és egyre több a problémás család, akikkel foglalkozni kell. Ha valaki elmegy táppénzre hosszabb időre, ahelyett nem lehet felvenni senkit, így még nagyobb a nyomás. A fizetés kevés, és az rendben van, hogy a minimálbért emelik, de akik már 20–25 éve dolgoznak az ágazatban, és valamennyivel magasabb a bérük, azoknak nem emelnek semmit, sorolta elkeseredve a dolgozó.

Sztrájkot hirdettek

Harmincszázalékos béremelést követelnek a szociális ágazatban dolgozók, valamint azt, hogy a szociális munka napján ne kelljen dolgozniuk. Hogy céljukat elérjék, sztrájkra is hajlandóak. December 5-ére hirdette meg a sztrájkot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Országszerte 4500 munkahelyre küldték ki a sztrájkfelhívást, mondta el lapunknak Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. (Szerettünk volna helyi érdekvédőkkel beszélni, de ők nem nyilatkozhattak). Az elnök hozzátette: egyelőre nem tudják, hogy mennyien vállalják a munkabeszüntetést, mennyien küldik vissza a csatlakozásról szóló nyilatkozatot, ennek határideje ugyanis november 30-a. December 5-én délelőtt 9 és 11 óra között sztrájkolnak majd a dolgozók, az időpont az ő kérésük volt, mert ez az a 2 óra, amikor abba tudják hagyni a munkát. A gyermekvédelmi intézményekben és bölcsődékben ez természetesen nem kivitelezhető.

Boros Péterné elmondta azt is: ma a szociális ágazatban dolgozók bruttó átlagbére 175 ezer forint. A munkavállalók 35 százaléka diplomás, mindössze 15 százalékuknak nincs szakképesítése. Hangsúlyozta: a dolgozók 91 százaléka nő, akiknek nem csupán a családjuk iránt nagy a felelősségük, hanem azért is, hogy gyermekeik olyan társadalomban nőjenek fel, ahol megbecsülik a munkájukat tisztességesen végző munkavállalókat.

30 százalékot szeretnének

– Jelenleg a szociális ágazatban nagy a munkaerőhiány, a bérek azonban nem tükrözik ezt. A minimálbér-emelés és a garantált bérminimum-emelés javít majd a helyzeten, de továbbra is követeljük minden dolgozó 30 százalékos béremelését, jelentette ki az elnök.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában